Μείωση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ

Μείωση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ

Οποιαδήποτε μείωση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών θα είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί η παγκόσμια ανάπτυξη η οποία είναι αδύναμη και αναμένεται να είναι περιορισμένη το τρέχον έτος, προειδοποίησε την Τρίτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο ΟΟΣΑ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στο νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά προειδοποίησε ότι ο τερματισμός των εμπορικών συμφωνιών θα πλήξει τους πάντες, ειδικά εκείνους που θέτουν νέα εμπόδια στο εμπόριο.

“Η αύξηση των εμπορικών φραγμών στις μεγάλες οικονομίες… θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο και στο ΑΕΠ, ιδιαίτερα για τις οικονομίες που επιβάλλουν νέα εμπόδια στο εμπόριο”, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ σε μια ενδιάμεση έκδοση του “Economic Outlook”.

Ο ΟΟΣΑ με έδρα το Παρίσι συμβουλεύει τα 35 μέλη του, κυρίως τις ανεπτυγμένες χώρες, για τις οικονομικές εξελίξεις.

“Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής στο εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο, εν μέρει λόγω της μειωμένης δημόσιας στήριξης στο εμπόριο στις προηγμένες χώρες”, σημειώνει η έκθεση.

“Μια μείωση στα υφιστάμενα εμπορικά ανοίγματα θα είναι δαπανηρή”, με σημαντικό μερίδιο των θέσεων εργασίας σε πολλές χώρες να συνδέονται με τη συμμετοχή σε παγκόσμιες εμπορικές αλυσίδες, σημειώνει.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η διοίκηση Τραμπ έκανε σαφές ότι δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, λέγοντας ότι “θα υπερασπιστεί επιθετικά την αμερικανική κυριαρχία επί θεμάτων εμπορικής πολιτικής”.

(ΚΥΠΕ – ΓΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)