Μονόδρομος η έλευση του φυσικού αερίου, λέει ο Πρόεδρος της ΑΗΚ σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ [ΒΙΝΤΕΟ]
Η έλευση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής είναι μονόδρομος δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Αντρέας Μαραγκός, τονίζοντας πως αυτό θα διαφοροποιήσει και το μίγμα παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο και θα αποτρέψει τον κίνδυνο επιβολής προστίμων για τους ρύπους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μαραγκός τόνισε πως η ΑΗΚ είναι έτοιμη για τις μεγάλες και σημαντικές προκλήσεις που αφορούν την φιλελευθεροποίηση της αγοράς και την έλευση του φυσικού αερίου.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ αναγνώρισε πως οι αυξομειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος «είναι μια πραγματικότητα» διότι εξαρτώνται από τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, καθώς το 90% της ηλεκτροπαραγωγής βασίζεται στα υγρά καύσιμα.
«Ο τρόπος για να μπορέσουμε να έχουμε πιο χαμηλές και σταθερές τιμές, να μην υπάρχει δηλαδή αυτή η μεγάλη αυξομείωση, είναι η δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου, Το κατά πόσον θα υπάρξει μείωση στις τιμές, θα εξαρτηθεί από την τιμή που αγοράζουμε το φυσικό αέριο, αλλά και από την μεγαλύτερη αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο υπάρχων σύστημα. Είμαστε το νησί του ήλιου, οπόταν αυτό το θείο δώρο πρέπει να το εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε περισσότερο», λέει ο κ. Μαραγκός.
Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό, η χρήση φυσικού αερίου δεν είναι αναγκαία μόνο για λόγους σταθερότητας της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και για την αποφυγή προστίμων λόγω αυστηρότερων ορίων σε τύπους ρύπων, όπως οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου και μικροσωματίδια σκόνης, που έχει θεσπίσει η ΕΕ.
Ήδη η ΑΗΚ με ίδιες επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων έχει εφαρμόσει αντιρρυπαντικές τεχνολογίες για μείωση του θείου και τη συγκράτηση σωματιδίων, είπε ο κ. Μαραγκός, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, όπως σημείωσε.
«Η χρήση φυσικού αερίου είναι μονόδρομος», τόνισε ο κ. Μαραγκός, εξηγώντας πως «αν δεν έλθει το φυσικό αέριο, θα αναγκαστούμε να αγοράζουμε πετρέλαιο με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο που είναι πανάκριβο».
«Οπόταν», εξήγησε, «με την έλευση του φυσικού αερίου έχουμε δύο στόχους: Πιο φθηνό καύσιμο και δεύτερο δεν έχουμε τις μεγάλες εκπομπές ρύπων, οι οποίες είναι απαγορευτικές».
Όπως ανέφερε ο κ. Μαραγκός, η ΑΗΚ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συμμετέχει με ποσοστό μέχρι και 30% στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου, που θα αναλάβει της υποδομές για την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.
Ήδη ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί από την ΔΕΦΑ, ενώ αναμένεται να προκηρυχθεί και ο δεύτερος διαγωνισμός αναφορικά με τα συμβόλαια προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Ως ΑΗΚ έχουμε δώσει στη ΔΕΦΑ την κάθε δυνατή βοήθεια, ούτως ώστε να είναι όσο πιο ολοκληρωμένη αυτή η προσπάθεια για να καταφέρουμε να πάρουμε όσο το δυνατό πιο φθηνό υγροποιημένο φυσικό αέριο», είπε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ.
Σε ερώτηση αν ο Οργανισμός έχει πλέον εξορθολογίσει τη λειτουργία του, ο κ. Μαραγκός είπε πως μετά την καταστροφή του Μαρί και την οικονομική κρίση «έγινε μια τεράστια προσπάθεια και ο Οργανισμός πλέον είναι μια οικονομικά υγιής δρώσα επιχείρηση, που στέκει στα πόδια της και η οποία μπορεί να υλοποιεί το αναπτυξιακό της πρόγραμμα με ιδίους πόρους».
Αναφορικά με τον σχεδιασμό για νέες μονάδες παραγωγής, ο κ. Μαραγκός είπε πως η ΑΗΚ έχει ήδη υποβάλει αίτηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για την κατασκευή μιας νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου στο Βασιλικό, που θα καίει και πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ στον προγραμματισμό υπάρχει και μια νέα μονάδα παραγωγής συνδυασμένου κύκλου στην Δεκέλεια, η οποία ωστόσο θα μπορεί να υλοποιηθεί, εφόσον καταστεί δυνατή η μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Δεκέλεια, διότι η πρώτη φάση αφορά μεταφορά φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
«Στόχος και σκοπός της Αρχής Ηλεκτρισμού είναι και η αποκέντρωση, να μην είναι όλα συγκεντρωμένα στην περιοχή του Βασιλικού, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την παραγωγή από τη Μονάδα Δεκέλειας. Ευελπιστούμε ότι θα γίνει κατορθωτό να μεταφερθεί στη Δεκέλεια», συνέχισε.
Έργα «εθνικής σημασίας»
Ερωτηθείς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ο κ. Μαραγκός είπε πως η ΑΗΚ προγραμματίζει «έργα εθνικής σημασίας σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά πάρκα».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΑΗΚ, ολοκληρώνεται η αδειδότηση του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 20 Megawatt (MW) στο Ακρωτήρι, ενώ έχει επέλθει συμφωνία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την ανέγερση φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή Αχερά, το οποίο μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 90 MW δυναμικότητας.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε με το Υπουργείο Παιδείας η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για παροχή βοήθειας στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου Απόλλων.
Επιπρόσθετα, η ΑΗΚ, είπε ο κ. Μαραγκός, είναι έτοιμη να βοηθήσει ιδιώτες που έχουν πάρει άδεια κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων και δεν τα έχουν υλοποιήσει, ή ακόμη να αγοράσει μονάδες παραγωγής που ενδεχομένως να διατίθενται προς πώληση.
«Όπως είπα στην αρχή, στόχος είναι να έχουμε σταθερή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και αν είναι δυνατόν πιο χαμηλή», είπε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ.
Ο ανταγωνισμός είναι κίνητρο εξέλιξης
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαραγκός είπε πως η ΑΗΚ δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, ενόψει και της φιλελευθεροποίησης της αγοράς εντός του 2019.
«Για μας ο ανταγωνισμός είναι ένα κίνητρο εξέλιξης υποδομών, ποιότητας εξυπηρέτησης και προπάντων προσφοράς νέων υπηρεσιών. Με το να έρθει ο ανταγωνισμός θα δώσει στους καταναλωτές την ευχέρεια να κρίνουν και να συγκρίνουν, θα δώσει την ευχέρεια στον καταναλωτή να διαλέγει και για μας είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση να γίνουμε καλύτεροι», είπε.
Ο κ. Μαραγκός απέρριψε θέσεις που έχουν διατυπωθεί ότι η ΑΗΚ, ως καθετοποιημένος οργανισμός, παρακωλύει την λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, λέγοντας πως το μεγαλύτερο έργο που έχει εφαρμόσει η Αρχή κατόπιν ρυθμιστικής απόφασης της ΡΑΕΚ είναι ο λειτουργικός και λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της.
Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού έχει μοιράσει τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητές της σε τέσσερις κατηγορίες, οι οποίες είναι ανεξάρτητες, λειτουργούν ανεξάρτητα και ετοιμάζουν ξεχωριστούς λογαριασμούς.
«Οπόταν οποιοσδήποτε εισέλθει στην αγορά και στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας θα λαμβάνει ίση αντιμετώπιση από την Αρχή Ηλεκτρισμού, όπως παίρνουν και οι άλλες ρυθμιζόμενες δραστηριότητες της ΑΗΚ. Συνεπώς, θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια, θα μπορεί και θα ελέγχεται η κάθε χρέωση και ο κάθε ιδιώτης, ο οποίος θέλει να επενδύσει σε αυτό τον τομέα, θα έχει ίση αντιμετώπιση από την Αρχή Ηλεκτρισμού», είπε.
Εξήγησε πως οι επίδοξοι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να χρησιμοποιούν την υποδομή της ΑΗΚ, αφού οι τέσσερις ρυθμιζόμενες δραστηριότητες (παραγωγή, μεταφορά, διανομή και προμήθεια) έχουν διαχωριστεί, με την μεταφορά και διανομή να είναι μονοπωλιακές με τον κάθε πάροχο να μπορεί να χρησιμοποιεί τα δίκτυα της ΑΗΚ, προκειμένου να μεταφέρει τη ενέργεια, που έχει αγοράσει, στους πελάτες του.
«Το ανταγωνιστικό κομμάτι της ΑΗΚ είναι οι Δραστηριότητες της Παραγωγής και Προμήθειας. Όλοι οι Παραγωγοί θα χρησιμοποιούν το Δίκτυο της ΑΗΚ για τη Μεταφορά και τη Διανομής της ενέργειας στους διάφορους Προμηθευτές», κατέληξε.
(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/..)