Moody’s: Στο Caa2 η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Συν. Κεντρικής Τράπεζας
Στο Caa2 καθόρισε ο οίκος αξιολόγησης Moody`s τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση καταθέσεων για εγχώριο και ξένο νόμισμα, στην πρώτη πράξη αξιολόγησης που εξέδωσε χθες για τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.
Παράλληλα, ο οίκος ανέθεσε επίσης αξιολόγηση Caa2 για τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (baseline credit assessment) με σταθερό ορίζοντα. Ο οίκος ανέθεσε επίσης αξιολόγηση Caa1 Not Prime στην μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου αντισυμβαλλομένου (counter party risk assessment).
Σύμφωνα με τον οίκο, η αξιολόγηση Caa2 στην βασική πιστοληπτική αξιολόγηση αντανακλά το δύσκολο περιβάλλον στην Κύπρο, τις αδύναμες ποιοτικά μετρήσεις, που ο οίκος αναμένει ότι θα βελτιωθούν συν τω χρόνω, τα ενισχυμένα κεφαλαιακά αποθέματα, που ωστόσο παραμένουν ευάλωτα λόγω του μεγάλου ποσοστού προβληματικών δανείων, που δεν καλύπτονται από προβλέψεις, την σταθερή καταθετική δομή από εγχώριες καταθέσεις και τα σχετικά μεγάλα αποθέματα ρευστότητας, καθώς τις συνεχιζόμενες προκλήσεις ενσωμάτωσης που προκύπτουν από το γεγονός ότι η ΣΚΤ αποτελεί προϊόν συγχώνευσης μεγάλου αριθμού πιστωτικών ιδρυμάτων.
«Αναμένουμε ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της ΣΚΤ θα βελτιωθεί σταδιακά από τα σημερινά πολύ αδύναμα επίπεδα, καθώς η τράπεζα διατηρεί τη δυναμική στις προσπάθειες αναδιαρθρώσεων», αναφέρει σε δήλωσή της η βοηθός αντιπρόεδρος του οίκου Μελίνα Σκουρίδου.
Οι προσπάθειες αναδιαρθρώσεων υποστηρίζονται από την οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο, (με προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,7% για το 2017 και 2,5% για το 2018) η οποία καθιστά τους αναθεωρημένους όρους αποπληρωμής δανείων ευκολότερους για τους δανειολήπτες, αναφέρουν οι Moody`s.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) της ΣΚΤ «θα παραμείνει μεγάλο για μια σημαντική περίοδο, καταδεικνύοντας μια σημαντική πιστωτική αδυναμία».
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) στη βάση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών έχει σταθεροποιηθεί στο 59,8% των μικτών δανείων τον Σεπτέμβριο του 2016, με το δείκτη δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών να υποχώρησε στο 47,9% την ίδια περίοδο από το 53% που βρισκόταν την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Οι Moody`s σημειώνουν ότι ο δείκτης κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) που βρίσκεται στο 16,5% είναι σχετικά υψηλός σε σύγκριση με αντίστοιχες τράπεζες, προσθέτοντας ωστόσο ότι «παρά τους σχετικά υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες, τα κεφαλαιακά αποθέματα της τράπεζας παραμένουν ευάλωτα λόγω του υψηλού ποσοστού προβληματικών δανείων, που δεν καλύπτονται από προβλέψεις, ενώ το ακάλυπτο μέρος των προβληματικών δανείων καλύπτεται από εμπράγματες εξασφαλίσεις ακινήτων».
Επισημαίνει ακόμη ότι η ΣΚΤ χρηματοδοτείται από σταθερές εγχώριες καταθέσεις, κάτι που ο οίκος θεωρεί ως ένα πιστωτικό ατού. Η ΣΚΤ διαθέτει επίσης επαρκή αποθέματα ρευστότητας, που επιτρέπουν στην τράπεζα να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες αποσύρσεις καταθέσεων, με τα ρευστά διαθέσιμα να ανέρχονται στο 23,4% των στοιχείων ενεργητικού, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 30,7% αν προστεθούν οι επενδύσεις σε κυπριακά ομόλογα και άλλα σε ομόλογα (επενδυτικής κατηγορίας) άλλων τραπεζών.
Η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση αντανακλά επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΣΚΤ, η οποία αποτελεί το αποτέλεσμα συγχωνεύσεων συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι προκλήσεις αφορούν τη διαφορετική κουλτούρα του προσωπικού.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο αριθμός των ΣΠΙ (που μειώθηκαν από 93 το 2010 σε 18 το 2013) θα μειωθεί περαιτέρω λόγω της νομικής συγχώνευσης με την ΣΚΤ να απορροφάει τα στοιχεία ενεργητικού και τις υποχρεώσεις των ΣΠΙ.
(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)