Ν. Τραμπ: Αμερικανοί μεταμφιέστηκαν για να ψηφίσουν πολλές φορές

Ν. Τραμπ: Αμερικανοί μεταμφιέστηκαν για να ψηφίσουν πολλές φορές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο εκ νέου την Τετάρτη, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις ή οποιοδήποτε απτό στοιχείο, για εκλογική νοθεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι ορισμένοι Αμερικανοί μεταμφιέστηκαν για να ψηφίσουν πολλές φορές.

“Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κερδίζουν κι αυτό εξαιτίας ψήφων που μπορεί να είναι παράνομες”, δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στον δεξιό ιστότοπο The Daily Caller, οκτώ ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις οποίες οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι αρχές στη Φλόριντα έδωσαν εντολή το Σάββατο να γίνει νέα καταμέτρηση των ψήφων για τη θέση του κυβερνήτη της Πολιτείας και για μια έδρα γερουσιαστή στην Ουάσινγκτον. Ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους σε ένα πολιτικό κλίμα ήδη εξαιρετικά τεταμένο, διάφοροι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν σε κρούσματα νοθείας, χωρίς όμως να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους.

Καταγγέλλοντας κάποιους “που μπαίνουν στην ουρά και δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να ψηφίσουν”, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ πήγε το πράγμα πολύ πιο μακριά. “Μερικές φορές, γυρίζουν στο αυτοκίνητό τους, βάζουν ένα καπέλο, αλλάζουν μπλουζάκι, επιστρέφουν και ψηφίζουν ξανά”, υποστήριξε.

“Είναι στ’ αλήθεια ντροπή αυτό που γίνεται”, πρόσθεσε. Δεν υπάρχει εκλογικό βιβλιάριο ή κάποιο ειδικό έγγραφο για να εξακριβώνεται η ταυτότητα των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, όπου κάθε Πολιτεία ορίζει ποια έγγραφα οφείλει να έχει μαζί του κάποιος όταν προσέρχεται στο εκλογικό του τμήμα για να ασκήσει το δικαίωμά του. Αρκετές Πολιτείες όπου κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι επέβαλαν πολύ περιοριστικούς όρους, και Δημοκρατικοί πολιτικοί κατήγγειλαν πως τα μέτρα αυτά είχαν σκοπό να αποκλείσουν συγκεκριμένες ομάδες εκλογέων, ειδικά τους μαύρους, τους ισπανόφωνους και τους ιθαγενείς.

Ο Τραμπ αντέδρασε σε αυτές τις επικρίσεις υποβαθμίζοντας τις προϋποθέσεις που ορίστηκαν για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία. “κμα αγοράσεις ένα κουτί δημητριακά, έχεις ταυτοποιηθεί και σου επιτρέπεται να ψηφίσεις”, πέταξε, χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε με αυτό το αινιγματικό σχόλιο.

Τον Νοέμβριο του 2016, μερικές ημέρες αφότου κέρδισε τις προεδρικές εκλογές και αναδείχθηκε στο αξίωμα του αρχηγού του κράτους της ισχυρότερης δύναμης στον κόσμο, ο Τραμπ είχε κάνει λόγο για “εκατομμύρια” ανθρώπους που ψήφισαν κατ’ αυτόν παράνομα την 8η εκείνου του μήνα, όταν αναμετρήθηκε με τη Χίλαρι Κλίντον. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα κανένα χειροπιαστό στοιχείο που να αποδεικνύει τον ισχυρισμό αυτό.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΘΚΕ)