Να αποδειχθεί στην πράξη η ρητορική της Τουρκίας πως θέλει λύση, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Τερέζα Μέι

Να αποδειχθεί στην πράξη η ρητορική της Τουρκίας πως θέλει λύση, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Τερέζα Μέι

Tη θέση της `Αγκυρας πως “η Τουρκία θέλει λύση” του Κυπριακού μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενημερώνοντας τον για την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία και τη συνάντησή της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να λάβει την απάντηση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως η ρητορική αυτή της `Αγκυρας πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη.

Αναστασιάδης και Μέι συναντήθηκαν την Παρασκευή το πρωί στη Μάλτα, πριν την έναρξη της `Ατυπης Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. `Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κ. Μέι επανέλαβε τη θέση της Βρετανίας πως δεν επιθυμεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια διευθέτηση στην οποία θα συμφωνήσουν οι δυο πλευρές στο νησί. 

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Πρωθυπουργό της Βρετανίας για τη θέση της Λευκωσίας σε σχέση με την αξίωση της τουρκικής πλευράς για την παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού.

Επίσης την ενημέρωσε για τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεών τους για το Κυπριακό, σε ότι αφορά τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και των διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)