Να επικρατήσουν οι αξίες του ανθρωπισμού και…

To Άαρχους και η Πάφος Πολιτιστικές Πρωτεύουσες

Να επικρατήσουν οι αξίες του ανθρωπισμού και…

Αποστολή της Πάφου, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι να στείλει το μήνυμα προς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και στη Μέση Ανατολή, η οποία τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται από πολέμους, συγκρούσεις και σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, ότι θα πρέπει να επικρατήσουν οι αξίες του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, αναφερόμενος στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η εναρκτήρια τελετή για το “Πάφος 2017” θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στην παρουσία του Χρήστου Στυλιανίδη, Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων.

Η τελετή έναρξης βασίζεται σ` ένα από τα θέματα του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων του έτους: «Μύθος και θρησκεία».

Όπως ανέφερε, νέα πνοή θα δοθεί στο μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, καθώς και άλλων αφηγήσεων από την ιστορία της Πάφου, σ` ένα μοναδικό θέαμα μουσικής και χορού.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των εναρκτήριων εκδηλώσεων, στις 28 και 29 Ιανουαρίου, η πόλη θα μετατραπεί σ` ένα ανοικτό εργοστάσιο πολιτισμού με πολυάριθμα θεάματα και καλλιτεχνικές παραστάσεις.

Στην τελετή έναρξης, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης, θα συμμετέχουν 1500 δημιουργοί και καλλιτέχνες και πέραν των 300 δράσεων που θα δημιουργήσουν – όπως είπε – μια χρονιά γεμάτη πολιτισμό, τέχνη και ομορφιά.

Ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως το σύνθημα που διαπνέει εκατοντάδες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον οργανισμό “Πάφος 2017” είναι «Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς».

Η πρώτη κυπριακή πόλη που φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αξιοποιεί την πολυπολιτισμικότητά της και τη γεωγραφική της εγγύτητα με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για να τονώσει τις σχέσεις χωρών και πολιτισμών, σημείωσε.

Η Πάφος, συνέχισε, θα γίνει μια τεράστια υπαίθρια σκηνή, ένα «Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού», όπου η παράδοση χιλιάδων ετών πολιτιστικής ζωής σε ανοικτούς χώρους θα συναντήσει σύγχρονους τρόπους δημιουργίας, σκέψης και ζωής.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)