Νέα κατάσχεση τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης στη Σενεγάλη

Νέα κατάσχεση τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης στη Σενεγάλη

Η υπηρεσία τελωνείων της Σενεγάλης κατέσχεσε το Σαββατοκύριακο σχεδόν 800 κιλά κοκαΐνης με προέλευση τη Βραζιλία, κρυμμένα μέσα σε αυτοκίνητα, σε πλοίο αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Ντακάρ, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Η νέα κατάσχεση, έπειτα από μια προηγούμενη, ποσότητας 238 κιλών την 26η Ιουνίου, αυξάνει σε πάνω από έναν τόνο την ποσότητα της κοκαΐνης η οποία κατασχέθηκε μέσα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας στο λιμάνι του Ντακάρ.

Η κοκαΐνη εντοπίστηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και η ποσότητά της ανερχόταν σε 798 κιλά. Βρέθηκε μέσα “σε 15 οχήματα” από μια παρτίδα “δεκάδων” καινούργιων αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη σενεγαλέζικη υπηρεσία τελωνείων.
“Η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε σε πλοίο προερχόμενο από τη Βραζιλία”, κατά την ίδια πηγή. “Το έργο του ελέγχου, της επαλήθευσης και της έρευνας που διενεργείται για να συγκεντρωθούν όλες οι δυνατές χρήσιμες και απαραίτητες πληροφορίες” συνεχίζεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η αξία μεταπώλησης της κοκαΐνης δεν διευκρινίστηκε.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, πολίτες της Σενεγάλης, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της αφρικανικής χώρας.

Κατασχέσεις κοκαΐνης, διαφόρων ποσοτήτων, γίνονται συχνά στον λιμένα του Ντακάρ και στο διεθνές αεροδρόμιο Ντιάς, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Σενεγάλης, που παραμένει ένας από τους σημαντικότερους κόμβους διέλευσης εμπορευμάτων και επιβατών στη δυτική Αφρική.

Η κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης στην ιστορία της Σενεγάλης – 2,4 τόνοι – έγινε τον Ιούλιο του 2007 στην περιοχή Μπουρ, σε ένα από τα δημοφιλέστερα παραθαλάσσια θέρετρα της Σενεγάλης λατινοαμερικάνοι, ανάμεσά τους πολίτες της Κολομβίας, του Ισημερινού και της Βενεζουέλας, συνελήφθησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν.

Η κοκαΐνη, που παράγεται κατά κύριο λόγο στην Κολομβία, στη Βολιβία και στο Περού, διακινείται όλο και περισσότερο διά θαλάσσης, με ενδιάμεσους σταθμούς στην Καραϊβική, στο Μάγρεμπ και στη δυτική Αφρική, σημαντικούς διαμετακομιστικούς κόμβους, σημειώνουν ειδικοί.

Η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, φθάνοντας σχεδόν τους 2.000 τόνους το 2017, υπογράμμισε την 25η Ιουνίου το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) στην ετήσια έκθεσή του.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-AFP/ΓΣΑ/ΓΧΡ)