Νίκος Χριστοφάκης – Το χόμπι έγινε επάγγελμα

Νίκος Χριστοφάκης - Το χόμπι έγινε επάγγελμα
Ίσως να είναι το καλύτερο που μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος. Το χόμπι σου να γίνεται επάγγελμα, που φυσικά δεν θα το βλέπεις σαν μια καθημερινή αγγαρεία αλλά σαν αυτό που αγαπάς και σε γεμίζει. Έτσι και Νίκος Χριστοφάκης, που παρά το γεγονός πως ασχολείτο με το ρεπορτάζ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, από το 1999, κατέληξε με τις φωτογραφίες του να αποτυπώνει τις στιγμές πόνου, χαράς, ενθουσιασμού και ότι άλλα συναισθήματα μπορεί να έχει ο άνθρωπος.
 
Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με την φωτογραφία;
Η φωτογραφία για εμένα είναι ένα μέσο έκφρασης, ένας τρόπος να εξωτερικεύω τα συναισθήματα μου, μέσα από την εξέλιξη κάποιων πραγμάτων μπορώ και παγώνω τη στιγμή. Γιατί κάθε λεπτό που περνάει είναι μοναδικό. Ακόμη και ο φωτισμός είναι διαφορετικός. Εγώ μπορώ να σταματήσω το χρόνο τη στιγμή που θα επιλέξω.
 
Από ποιον επηρεάστηκες περισσότερο για να αρχίσεις να ασχολείσαι με το αντικείμενο;
Σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου έψαχνα έναν τρόπο διαφυγής από την καθημερινότητα, μετά την παρότρυνση ενός δικού μου ανθρώπου αποφάσισα να πάρω στα χέρια μου μια φωτογραφική μηχανή και έτσι ξεκίνησα να περπατώ στους δρόμους της Αθήνας και να απαθανατίζω κάθε τι που με συγκινούσε. Αυτό με τον καιρό το εξέλιξα και μου έδωσε ένα διαφορετικό νόημα στη ζωή μου.
nikos_xristofakis2.jpg
Με ποιο είδος φωτογραφίας ασχολείσαι;
Ασχολούμαι με το φωτορεπορτάζ και ο λόγος που καταπιάνομαι με αυτό το είδος είναι γιατί βρίσκομαι στην καρδιά των γεγονότων. Κάποια από αυτά ίσως μια μέρα να γραφτούν στην ιστορία. Μια δυνατή φωτογραφία μπορεί όχι μόνο να μεταφέρει στο θεατή το τι συμβαίνει αλλά να του δημιουργήσει συναισθήματα ακόμη και να τον αφυπνίσει. Έτσι νιώθω ότι όχι μόνο αποτελώ ένα κομμάτι της ενημέρωσης αλλά ότι συμβάλω με τον δικό μου τρόπο στο γεγονός που έχω κληθεί να καλύψω.
 
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργεί κάποια προβλήματα;
Η εξέλιξη της τεχνολογίας ειδικά στο φωτορεπορτάζ μόνο καλό έχει κάνει και κυρίως στην μετάδοση της είδησης. Σκεφτείτε ότι κάποτε χρειάζονταν ώρες ή ακόμη και μέρες για την αναγγελία μιας είδησης, ενώ σήμερα λίγα λεπτά.
 
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για σένα μέχρι στιγμής;
Όταν κλήθηκα να καλύψω ένα οδοιπορικό μαζί με τους μετανάστες ακολουθώντας τους σε όλα τα σύνορα από την Ελλάδα μέχρι την Γερμανία. Μέσα από αυτή την αποστολή πολλά πράγματα άλλαξαν μέσα μου και ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ.
 
Και η πιο σημαντική στιγμή;
Η συμμετοχή μου σε Ευρωπαϊκό διαγωνισμό όπου μου ζητήθηκε εικόνα κρίσης. Η φωτογραφία μου βρέθηκε στην πρώτη θέση και προβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο όπου έγινε και η ομιλία μου μέσα σε αυτό (Φωτογραφία).
 
 
Τι σχέδια κάνεις για το μέλλον;
Στόχος μου είναι να συνεχίσω να βρίσκομαι στην καρδιά των γεγονότων και οι φωτογραφίες μου να συγκινούν και να ευαισθητοποιούν τους θεατές.
nikos_xristofakis4.jpg
nikos_xristofakis3.jpg
*Ο Νίκος Χριστοφάκης εργάζεται ως φωτορεπόρτερ στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Zougla.gr