Ο Αμόν υποψήφιος για τους Σοσιαλιστές στις προεδρικές στη Γαλλία

Ο Αμόν υποψήφιος για τους Σοσιαλιστές στις προεδρικές στη Γαλλία

Ο εκπρόσωπος της “απόλυτης αριστεράς”, ο Μπενουά Αμόν, έλαβε το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, νικώντας τον Μανουέλ Βαλς στις προκριματικές της γαλλικής αριστεράς, κάνοντας μία νέα έκπληξη σε μία προεκλογική εκστρατεία γεμάτη απρόβλεπτα.

Η εκτόξευση αυτού του μέχρι σήμερα χαμηλού βεληνεκούς πολιτικού καριέρας στο προσκήνιο συμπληρώνει το κάδρο των βασικών υποψηφίων των προεδρικών εκλογών του Απριλίου-Μαϊου.

Ο αποκλεισμός του Μανουέλ Βαλς εντάσσεται σε μία προεκλογική εκστρατεία που είδε πολλά κεφάλια να πέφτουν, μετά την άρνηση-έκπληξη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να θέσει υποψηφιότητα και τον αποκλεισμό του προκατόχου του στο Μέγαρο των Ηλυσίων Νικολά Σαρκοζί.

Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν μία μονομαχία ανάμεσα στη δεξιά και την άκρα δεξιά στον δεύτερο γύρο. Όμως οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την εικονική απασχόληση της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν περιέβαλαν με άρωμα σκανδάλου την υποψηφιότητά του ως εκπροσώπου της γαλλικής δεξιάς και είναι πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Σοσιαλιστή υποψήφιο, όποιος και αν είναι, να ηττάται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου, μένοντας πολύ πίσω από τον Φρανσουά Φιγιόν και την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Για να ελπίσει παρουσία στο δεύτερο γύρο, η αριστερά, διασπασμένη ανάμεσα σε σειρά υποψηφίων πρέπει να ενωθεί. Άλλωστε στην πρώτη του δήλωση απόψε ο Μπενουά Αμόν κάλεσε τη γαλλική αριστερά να συνασπισθεί γύρω του, απευθυνόμενος ειδικότερα στον υποψήφιο των πράσινων Γιανίκ Ζαντό και τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ενθαρρυμένος από τις δημοσκοπήσεις δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί από την κούρσα.

Ο διάλογος προαναγγέλλεται πιο δύσκολος με τον Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργό της κυβέρνησης της αριστεράς, που έχει καταλάβει θέση στο κέντρο και έχει ισχυρό ρεύμα στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις των τελευταίων εβδομάδων. Ο παράγοντας Μακρόν προκαλεί ανησυχία και για τον λόγο αυτόν ήταν κεντρικό θέμα στην μεγάλη συγκέντρωση του Φρανσουά Φιγιόν στο Παρίσι. Στο πλαίσιο μίας εκστρατείας γεμάτης εκπλήξεις, ο Μπενουά Αμόν θέλει να διαψεύσει το σενάριο της ήττας. “Στην πραγματικότητα η νίκη είναι εκεί, μπορούμε να την φθάσουμε, υπό τον όρο ότι θα προβάλουμε ένα επιθυμητό μέλλον”, είπε στην τελευταία του συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)