Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ καλεί την Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες για επενδύσεις

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ καλεί την Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες για επενδύσεις

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν τάχθηκε εναντίον της επίθεσης των ΗΠΑ κατά του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας αλλά προέτρεψε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ενισχύσει τις δαπάνες της για επενδύσεις.

Σε συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”, ο κ. Σαπέν απέρριψε τις αμερικανικές επικρίσεις ότι η Γερμανία αξιοποιεί το “υποτιμημένο” ευρώ για να αυξάνει τις εξαγωγές της. Η επίθεση “πολύ προφανώς δεν έχει νόημα”, τόνισε ο κ. Σαπέν.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Γερμανία “θα μπορούσε να είναι πιο φιλόδοξη” σε επενδυτικές δαπάνες.

“Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον τόσο των Γερμανών όσο και της Ευρωζώνης”, είπε ο κ. Σαπέν, ο οποίος κατέχει επίσης το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών της Γαλλίας.

Οι αναφορές του κ. Σαπέν αυξάνουν την εξωτερική πίεση και σε εσωτερική συζήτηση στην Γερμανία για το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας, το οποίο έχει κατ `επανάληψη καταγράψει νέα ρεκόρ από την έναρξη της οικονομικής κρίσης τα έτη 2008 και 2009.

Την περασμένη Πέμπτη, το γραφείο της γερμανικής ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, Destatis, ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας το 2016 ξεπέρασαν κατά €253 δισεκατομμύρια τις εισαγωγές. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2%, στα €1,20 τρισεκατομμύρια, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 0,6%, σε €955 δισεκατομμύρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ζητήσει από την Γερμανία να ενισχύσει την εσωτερική κατανάλωση, η οποία θα δώσει ώθηση στην υποτονική ανάπτυξη της ΕΕ.

Ωστόσο, η πολιτική της Γερμανίας, η οποία κατευθύνεται από τον συντηρητικό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση του δημόσιου χρέους και στη μείωση των φορολογιών μεσοπρόθεσμα στην περίπτωση που επανεκλεγεί η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στις 31 Ιανουαρίου, σε συνέντευξη στους “Financial Times”, ο Πίτερ Ναβάρο, επικεφαλής σύμβουλος για το εμπόριο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε το Βερολίνο για “(συνεχή) εκμετάλλευση των άλλων χωρών της ΕΕ, καθώς και των ΗΠΑ με ένα `σιωπηρό γερμανικό μάρκο` που είναι κατάφωρα υποτιμημένο”.

Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Γερμανία διαθέτει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με το νόμισμα με το να αποτελεί μέρος της ευρωζώνης.

(ΚΥΠΕ – ΓΠΕ/ΚΣΤ/ΓΧΡ)