Ο Ιταλός Πρωθυπουργός στην Ολομέλεια ΕΚ στο Στρασβούργο για το Μέλλον της Ευρώπης

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός στην Ολομέλεια ΕΚ στο Στρασβούργο για το Μέλλον της Ευρώπης

Αρχίζει σήμερα στο Στρασβούργο η σύνοδος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την οποία οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, για το Μέλλον της Ευρώπης. Αυτή θα είναι η 17η συνέχεια του διαλόγου μεταξύ της Ολομέλειας του ΕΚ και των επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ για το θέμα αυτό. Τα μέλη του ΕΚ θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Πρωθυπουργό Κόντε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 17.00 (τοπική ώρα).

Κατά τη σύνοδο του ΕΚ, που θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, θα τεθούν εξάλλου σε ψηφοφορία την Τρίτη βελτιώσεις του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, του οποίου τα όρια δοκιμάστηκαν το 2017 και το 2018 από πυρκαγιές, καταιγίδες και πλημμύρες. Η νέα νομοθεσία, στην οποία έχει ήδη συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον Δεκέμβριο, θα ενισχύσει τα κράτη μέλη για την πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, μέσω της πιο αποδοτικής από κοινού χρήσης πόρων πολιτικής προστασίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, μετά από σχετικό αίτημα του ΕΚ, τη δημιουργία του αποθεματικού «RescEU», στο οποίο θα βρίσκονται πυροσβεστικά αεροπλάνα, αντλίες υψηλής χωρητικότητας, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης σε ετοιμότητα για κάθε είδους περιστατικό. Το «RescEU» θα αναλαμβάνει δράση όταν τα κράτη μέλη δεν έχουν αρκετούς πόρους για να αντιμετωπίσουν μια καταστροφή.

Επίσης τα μέλη του ΕΚ θα ψηφίσουν σχετικά με τους κανόνες χρηματοδότησης της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και θα αντιταχθούν στις περικοπές κονδυλίων που προορίζονται για τις περιφέρειες.

Σχέδιο κανόνων με νέους στόχους για την υποστήριξη της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, της ενεργειακής μετάβασης, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη σε όλα τα μέρη της Ευρώπης θα συζητηθεί την Τετάρτη το πρωί και θα τεθεί προς ψήφιση το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Οι κανόνες θα επιτρέψουν την απλοποίηση των διαδικασιών για την ενίσχυση των τοπικών προγραμμάτων και θα ενθαρρύνουν μικρότερες επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση για χρηματοδότηση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Πέμπτη σχετικά με τη δημιουργία του πρώτου εργαλείου σε επίπεδο Ένωσης για τον έλεγχο ασφαλείας των άμεσων ξένων επενδύσεων για την προστασία τομέων στρατηγικής σημασίας.

Η ΕΕ παραμένει όπως πάντα ανοιχτή σε επενδυτές, όμως οι εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΜΕ) θα πρέπει να ελέγχονται για να διασφαλιστεί ότι δε θα θέσουν σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ. Η πρόταση αυτή προστατεύει κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα την ύδρευση, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, καθώς και ευαίσθητες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής.

Στην ψηφοφορία της Πέμπτης, οι Ευρωβουλευτές αναμένεται δώσουν τέλος στις διακρίσεις που υφίστανται οι χρήστες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εντός της ΕΕ αλλά εκτός της Ευρωζώνης. Ενώ οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη προστατεύονται από τον ενιαίο χώρο πληρωμών σε ευρώ, αυτοί που ζουν εκτός συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβές χρεώσεις για τις διασυνοριακές συναλλαγές τους σε ευρώ.

Τα νέα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ανεπίσημα συμφωνηθεί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα προστατεύουν επίσης τους καταναλωτές από υπέρογκες και αυθαίρετες χρεώσεις για τη μετατροπή συναλλάγματος, ενώ θα διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει ενημέρωση για το πληρωτέο ποσό και στο τοπικό νόμισμα, αλλά και στο νόμισμα του λογαριασμού τους.

Εξάλλου, το ΕΚ θα αποφασίσει την Τετάρτη εάν θα εγκρίνει τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και προστασίας επενδύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τη Σιγκαπούρη.

Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών θα καταργήσει ουσιαστικά όλους τους δασμούς ανάμεσα στα δύο μέρη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ αναμένεται να αποτελέσει υπόδειγμα για όλες τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. Με αυτή τη συμφωνία θα απελευθερωθούν οι συναλλαγές για την παροχή υπηρεσιών, θα προστατευθούν τα ευρωπαϊκά προϊόντα και θα αποκτήσουν πρόσβαση εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ σε διαγωνισμούς για δημόσιες συμβάσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ενισχυμένα μέτρα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

Επίσης έπειτα από δημοσιεύματα σχετικά με την κακομεταχείριση μεταφερόμενων ζώων, τα μέλη του ΕΚ θα εξετάσουν την Πέμπτη τρόπους βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους.

Ακόμη η Ολομέλεια θα συζητήσει την Τρίτη τρόπους αντιμετώπισης των ελλείψεων στον τομέα της έρευνας για την φαρμακευτική κάνναβη με την Επιτροπή, και θα υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα την Τετάρτη.

Το σχέδιο ψηφίσματος τονίζει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές να κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ της κάνναβης για ιατρική χρήση και των υπόλοιπων χρήσεων της. Καλεί επίσης την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα για το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο παρεμποδίζει την επιστημονική έρευνα, ενώ τα προτρέπει να παρέχουν επαρκή χρηματοδότηση για την έρευνα και να προωθήσουν ακόμη περισσότερο τη διάδοση της κάνναβης για ιατρική χρήση μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα της υγείας.

Εξάλλου, σε ψηφοφορία την Τρίτη θα τεθούν τα σχέδια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας με τη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων για γεωργική άρδευση.

Η νομοθεσία ορίζει τα κατώτατα ποιοτικά πρότυπα για τα επαναχρησιμοποιημένα ύδατα, τα οποία προορίζονται για γεωργική άρδευση. Καθορίζει επίσης τις υποχρεώσεις για τους φορείς εκμετάλλευσης παραγωγής, διανομής και αποθήκευσης, καθώς και μέτρα διαχείρισης κινδύνου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)