Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί την Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα και τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί την Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα και τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές

Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε χθες προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο όσον αφορά τις εδαφικές διενέξεις στις οποίες εμπλέκεται στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας στην Ασία, αλλά και όσον αφορά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές.

Ο νέος εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, ο Σον Σπάισερ, διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα “προστατεύσει τα συμφέροντά της” στα “διεθνή” ύδατα όπου το Πεκίνο ελέγχει νησίδες που αποτελούν το αντικείμενο διεκδικήσεων.

“Εάν αυτά τα νησιά βρίσκονται πράγματι σε διεθνή ύδατα και δεν ανήκουν στην Κίνα, τότε ναι, θα εγγυηθούμε την υπεράσπιση των (διεθνών) συμφερόντων και δεν θα επιτρέψουμε να καταληφθούν από μια χώρα”, προειδοποίησε ο Σπάισερ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα “εξασφαλίσει ότι θα προστατευθούν τα συμφέροντά μας”, επέμεινε.

Ο Σπάισερ έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείς εάν ο Τραμπ συμφωνεί με την τοποθέτηση του Ρεξ Τίλερσον, του διορισμένου υπουργού Εξωτερικών του, την 11η Ιανουαρίου, όταν τόνισε πως δεν πρέπει να επιτρέπεται η Κίνα να έχει πρόσβαση στα τεχνητά νησιά που έχει φτιάξει σε θαλάσσιες περιοχές η κυριαρχία επί των οποίων αμφισβητείται. Είχε μάλιστα απαιτήσει το Πεκίνο να “σταματήσει αμέσως” την οικοδόμηση τεχνητών νησιών. Η διπλωματία της Κίνας αντέδρασε κάνοντας λόγο για μια “παράλογη” δήλωση η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη και “στρατιωτική σύγκρουση”.

Αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναγνώρισε ότι η Κίνα είναι “μια μεγάλη αγορά για τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται να παραχωρηθούν από το Πεκίνο καλύτερες συνθήκες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών σ` αυτήν.
(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΔΝ/MM)