Ο Moody’s πληρώνει 864 εκ. για διευθέτηση διώξεων για το ρόλο του στην κρίση του 2008

Ο Moody’s πληρώνει 864 εκ. για διευθέτηση διώξεων για το ρόλο του στην κρίση του 2008

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s θα πληρώσει 864 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει τις διώξεις για το ρόλο του στην εσφαλμένη εκτίμηση τίτλων ακινήτων, που συνέβαλε στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μια συμφωνία υπογράφηκε ανάμεσα στις Moody’s Investors services, Moody’s Analytics και τον μητρικό οίκο Moody’s Corporation από τη μια πλευρά και 21 Πολιτείες καθώς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης από την άλλη. Οι Πολιτείες και το Υπουργείο κατηγορούσαν τον οίκο χρηματοοικονομικής αξιολόγησης ότι υπερεκτίμησε την αξιολόγηση των τίτλων που ήταν βασισμένοι στα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου (“subprimes”) τα οποία βρέθηκαν στο κέντρο της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά το μεγάλο κραχ του 1929.

Ο ανταγωνιστικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s είχε αποδεχθεί το 2015 να πληρώσει πρόστιμο 1,37 δισεκ. δολαρίων επειδή παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με την ποιότητα αυτών των ενυπόθηκων “subprime” δανείων.

Επειτα από έρευνα που διήρκεσε πολλά χρόνια, η συμφωνία που υπογράφηκε με τον Moody’s “περιλαμβάνει όχι μόνο ένα σημαντικό πρόστιμο και την παραδοχή των γεγονότων, αλλά επίσης τη δέσμευση από τον Moody’s να συμμορφωθεί προς νέα μέτρα για να εξασφαλίσει στο εξής την ακεραιότητα των χρηματοοικονομικών αξιολογήσεών του”, αναφέρει στην ανακοίνωση ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπέιρ.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΒΑ)