Ο ΟΗΕ προτρέπει τις αρχές στο Σουδάν να διενεργήσουν έρευνα για τους θανάτους διαδηλωτών

Ο ΟΗΕ προτρέπει τις αρχές στο Σουδάν να διενεργήσουν έρευνα για τους θανάτους διαδηλωτών

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Παρασκευή τις αρχές του Σουδάν να διενεργήσουν έρευνα για τον θάνατο πολλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις.

Από τη 19η Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση του στρατηγού Όμαρ ελ Μπασίρ είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις κατεστάλησαν με αιματηρό τρόπο. Η αμφισβήτηση επικεντρώνεται στον τριπλασιασμό της τιμής του ψωμιού και ευρύτερα του κόστους ζωής στο Σουδάν, χώρα που βιώνει οικονομικό μαρασμό.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στις ταραχές, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για τουλάχιστον 37 διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί.

Ο κ. Γκουτέρες απευθύνει έκκληση «για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», ενώ «ζητεί από τις αρχές να διενεργήσουν έρευνα σε βάθος για τους θανάτους και τη βία», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ «υπογραμμίζει την ανάγκη» να υπάρξουν εγγυήσεις «για την ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης».

Με απόφαση της κυβέρνησης, η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε από τη μία σουδανική λίρα (περίπου 1 λεπτό του ευρώ) στις τρεις, ενώ αυξήθηκε επίσης η τιμή των καυσίμων, εξέλιξη που πυροδότησε το ξέσπασμα οργής του πληθυσμού.

Πέρα από τις κοινωνικές διεκδικήσεις, ανάμεσα στους διαδηλωτές υπάρχουν πολλοί που αξιώνουν την «πτώση του καθεστώτος» – το πιο γνωστό σύνθημα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης του 2011 – του Μπασίρ, που ασκεί την εξουσία από το 1989.

(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΗΦ/ΑΑΡ)