Ο περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμος ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών

Ο περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμος ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών

Η Επιτροπή Εσωτερικών ασχολήθηκε σήμερα με το νομοσχέδιο, με το οποίο γίνεται προσπάθεια να ρυθμιστεί η λειτουργία έξι χιλιάδων περίπου Σωματείων, Ιδρυμάτων και Λεσχών στον τόπο μας.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου είπε ότι ο βασικός στόχος είναι να υπάρχει διαφάνεια, να υπάρχει δημόσιος έλεγχος όχι μόνο στα οικονομικά αλλά και στις αρχές λειτουργίας όλων αυτών των Σωματείων, Ιδρυμάτων και Λεσχών κι αυτό είναι το ζητούμενο και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Η μόνη διαφωνία που έχουμε ενώπιον μας, σημείωσε, προέρχεται από την Λέσχη Ιπποδρομιών Κύπρου, η οποία ζητά εξαίρεση από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που κάτι τέτοιο, στην δική μου αντίληψη, δεν μπορεί να γίνει. Θα συζητηθούν, πρόσθεσε, τα επιχειρήματα και θα προχωρήσουμε αναλόγως.

Ερωτηθείσα ανέφερε ότι “έχουν τεθεί επιχειρήματα για αντισυνταγματικότητα του νόμου, περί της ανάγκης διατήρησης του νόμου περί Λεσχών, με το πλαίσιο το σημερινό ή με πιθανές τροποποιήσεις. Πρόκειται για μια Λέσχη, η οποία διαχειρίζεται μεγάλα ποσά αφού λειτουργεί εν ολίγοις ως μονοπώλιο. Θέματα βεβαίως που πρέπει να δει και να ρυθμίσει το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών”.

Στην δική μας την αντίληψη, είπε η κ. Μαύρου, εκείνο που προέχει είναι οι αρχές λειτουργίας και η διαφάνεια, κι αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλα τα Σωματεία και τις Λέσχες που λειτουργούν ως μην κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτές τις αρχές.

Ερωτηθείσα, είπε πως “όπως αναφέρθηκε, η Λέσχη διαχειρίζεται ένα ποσό γύρω στα 78 εκ. ευρώ, τα οποία κατανέμονται και σε εκείνους που συμμετέχουν στην στοιχηματική δραστηριότητα και άλλως πως. Παραμένει στην Λέσχη ένα ποσό γύρω στα 22 εκ. με ένα ψηλό κόστος λειτουργίας”.

Η Νομική Υπηρεσία, είπε, απορρίπτει τα περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, άρα σε ότι μας αφορά αυτό το θέμα μπορεί να κριθεί μόνο από το Δικαστήριο.

Με βάση το νομοσχέδιο, πρόσθεσε η κ. Μαύρου, όλα τα Σωματεία, Ιδρύματα, Λέσχες που θα λειτουργούν σε αυτό το πλαίσιο, υποχρεούνται να υποβάλουν λογαριασμούς κάθε χρόνο στον Εφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων και να ενημερώνουν ανάλογα τα μέλη τους.

Σε δηλώσεις του εξάλλου, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως “από την πλευρά μας θέσαμε κάποια ερωτήματα ούτως ώστε να δούμε κατά πόσο διεξάγονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και όπως κατατεθούν στην Βουλή, οι οικονομικές καταστάσεις της Λέσχης Ιπποδρομιών”.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΧΡ)