Οι ΗΠΑ απέτρεψαν υιοθέτηση καταδικαστικής ανακοίνωσης από το ΣΑ ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ απέτρεψαν υιοθέτηση καταδικαστικής ανακοίνωσης από το ΣΑ ΟΗΕ

Η διπλωματία των ΗΠΑ εμπόδισε την ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιας καταδικαστικής ανακοίνωσης για την πολύνεκρη επίθεση σε κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών το βράδυ της Τρίτης στη Λιβύη, δήλωσαν διπλωμάτες. Δεν δόθηκε καμιά εξήγηση από την αμερικανική αποστολή στα Ηνωμένα Εθνη μέχρι στιγμής για τους λόγους που ώθησαν τις ΗΠΑ να εμποδίσουν το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο απευθυνόταν επίσης έκκληση να κηρυχθεί εκεχειρία και να υπάρξει το ταχύτερο επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή πάντως η Ουάσιγκτον δεν έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση της ανακοίνωσης. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 130 τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη συνοικία Τατζούρα της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης. “Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη καταδικάζει σθεναρά τον άνανδρο αεροπορικό βομβαρδισμό κέντρου υποδοχής μεταναστών στην Τατζούρα, ο οποίος σκότωσε 44 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 130 άλλους”, ανέφερε η αποστολή σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο Γασάν Σαλάμε, έκανε λόγο για πιθανό “έγκλημα πολέμου” με θύματα αθώους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε “εξοργισμένος” και απαίτησε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για το “φρικιαστικό συμβάν”, με μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο βομβαρδισμός να χαρακτηριστεί έγκλημα πολέμου. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Οργανισμός είχε δώσει τις συντεταγμένες του κέντρου κράτησης στα εμπόλεμα μέρη. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) απέδωσε τον βομβαρδισμό στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ). Εκπρόσωπος του τελευταίου επέρριψε την ευθύνη σε παραστρατιωτικούς πιστούς στην ΚΕΕ και κατηγόρησε την Τρίπολη ότι απεργάζεται μια “συνωμοσία” σε βάρος του.

Στο κέντρο κρατούνται πάνω από 600 άνθρωποι στο τμήμα του που βομβαρδίστηκε κρατούνταν περίπου 150 άρρενες πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες χώρες της Αφρικής, σύμφωνα με τον Μαμπρούκ κμπντελ Χαφίζ, αξιωματούχο της υπηρεσίας δίωξης της παράνομης μετανάστευσης της ΚΕΕ. Την 4η Απριλίου, ο Χάφταρ διέταξε τα στρατεύματα του ΛΕΣ να καταλάβουν την Τρίπολη, έδρα της ΚΕΕ του πρωθυπουργού Φάγεζ Σάρατζ. Εχει αψηφήσει τις επανειλημμένες εκκλήσεις να διακόψει την επιχείρηση, την οποία παρουσιάζει ως μέρος του αντιτρομοκρατικού αγώνα που διατείνεται ότι διεξάγει. Η μάχη για την Τρίπολη, στην οποία έχουν σκοτωθεί 739 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 4.407 από τον Απρίλιο, παραμένει σε αδιέξοδο: καμία από τις δύο πλευρές δεν καταφέρνει να σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο.

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ειδικά στο νότιο τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, εξαιτίας των εχθροπραξιών. Η χώρα της βόρειας Αφρικής βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη του NATO η οποία ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, με μια μυριάδα παραστρατιωτικών οργανώσεων να διεκδικεί λάφυρα και εξουσία. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μετατράπηκε στο σημαντικότερο κέντρο διέλευσης μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa/ΓΒΑ)