Οι πλείστοι Αμερικανοί επιρρίπτουν στον Τραμπ ευθύνη για το shutdown

Οι πλείστοι Αμερικανοί επιρρίπτουν στον Τραμπ ευθύνη για το shutdown

Περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν υπεύθυνο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από όσους κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για την αναστολή λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, υποδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που μεταδόθηκε την Πέμπτη, ενώ το shutdown διένυε την έκτη του ημέρα κι όδευε να συμπληρώσει μία εβδομάδα χωρίς το τέλος του να φαίνεται έστω αμυδρά στον ορίζοντα.

Το 47% των ενηλίκων Αμερικανών θεωρεί υπεύθυνο τον Τραμπ, ενώ το 33% κατηγορεί τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, κατέδειξε η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την 21η ως την 25η Δεκεμβρίου, δηλαδή κυρίως αφότου άρχισε η αναστολή λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ. Το 7% επιρρίπτει την ευθύνη στους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς. Την εξέλιξη αυτή πυροδότησε η απαίτηση του Τραμπ, στην οποία εναντιώνονται οι Δημοκρατικοί, αλλά και ορισμένοι κοινοβουλευτικοί του δικού του, Ρεπουμπλικανικού κόμματος, οι φορολογούμενοι να πληρώσουν 5 δισεκ. δολάρια για την επόμενη φάση της οικοδόμησης του τείχους που θέλει να υψωθεί κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Το συνολικό κόστος του έργου, κατά – συντηρητικές – εκτιμήσεις, θα ανέλθει σε 23 δισεκ. δολάρια. Μόλις το 35% του δείγματος της δημοσκόπησης απάντησε πως θεωρεί ότι ορθώς συμπεριλήφθηκε η απαίτηση για τη χρηματοδότηση στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες δαπάνες που κατατέθηκε στο Κογκρέσο. Ακόμη λιγότεροι (25%) είπαν ότι συμφωνούν με τον Τραμπ πως έπρεπε να ανασταλεί η λειτουργία μέρους των ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού εξαιτίας του ζητήματος. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου, στα αγγλικά, με δείγμα 2.440 πολίτες σε όλες τις ΗΠΑ: 946 πολίτες που δήλωσαν ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, καθώς και 846 που δήλωσαν ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών.

Εχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ρ2 εκατοστιαίων μονάδων για όλο το δείγμα και ρ4 μονάδων για τις δύο υποκατηγορίες του.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΒΑ)