Οκτώ νεκροί σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις στο Σουδάν

Οκτώ νεκροί σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις στο Σουδάν

Οκτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν την Πέμπτη στο Σουδάν, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής του ψωμιού, που επαναλήφθηκαν για δεύτερη ημέρα στην αφρικανική χώρα, η οικονομία της οποίας συνεχίζει να βρίσκεται σε μαρασμό.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία των τοπικών επιτροπών του Κόμματος Εθνικής Συνέλευσης (ΚΕΣ) του προέδρου Ομάρ ελ Μπασίρ στις πόλεις Αλ Γκαντάρεφ (ανατολικά) και Ντονγκόλα (βόρεια), σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. “Υπάρχουν έξι νεκροί” και απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών στην Αλ Γκαντάρεφ, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό του Σουδάν ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Α Τάγεμπ αλ Αμίν Τα, χωρίς να διευκρινίσει υπό ποιες συνθήκες έχασαν τη ζωή τους.

Ανάμεσά τους ήταν ένας φοιτητής, τον θάνατο του οποίου γνωστοποίησαν νωρίτερα η οικογένειά του και άλλος τοπικός αξιωματούχος. Στην πόλη Ατμπάρα, 400 χλμ. ανατολικά του Χαρτούμ, έχασαν τη ζωή τους δύο διαδηλωτές, ανέφερε ένας εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, ο Ιμπραίμ Μουχτάρ.

Το βράδυ οι διαδηλώσεις σταμάτησαν στις περισσότερες πόλεις, αφού επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε τέσσερις, σύμφωνα με τις αρχές. Αλλά οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σε ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας Χαρτούμ, όπου φοιτητές απέκλεισαν κατά τη διάρκεια της ημέρας τους δρόμους που οδηγούν στα πανεπιστήμιά τους. Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών έκαναν εκτενή χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που φώναζαν “ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς” κοντά στο προεδρικό μέγαρο, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Πολλοί φοιτητές συμμετέχουν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για τη νέα αύξηση της τιμής του ψωμιού στη χώρα, όπου οι τιμές πολλών τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές και διάφορα άλλα μέτρα.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν την Τετάρτη στο Πορτ Σουντάν, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, 1.000 χλμ. ανατολικά του Χαρτούμ, στην Ατμπάρα και στη Νχουντ (δυτικά), πριν εξαπλωθούν την Πέμπτη στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές.

(ΚΥΠΕ-AFP-Reuters/ΓΣΑ/ΘΚΕ)