Παρά τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ, διευρύνθηκε το 2018 το πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ

Παρά τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ, διευρύνθηκε το 2018 το πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ

Διευρύνθηκε το 2018 το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, ενώ οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν το Δεκέμβριο, καθώς ο μακροχρόνιος εμπορικός πόλεμος άρχισε να πλήττει την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το πλεόνασμα με τις ΗΠΑ είναι μια σημαντική πηγή εκνευρισμού της διοίκησης Τραμπ, η οποία επέβαλε το 2018 φορολογίες σε κινεζικά αγαθά αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν πολλές ακόμη φορολογίες επί των κινέζικων προϊόντων.

Παρά τις φορολογίες, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν πέρσι κατά 11,3%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,7%, διευρύνοντας έτσι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας στα 323,3 δισεκατομμύρια δολάρια, από 275,8 δισ. δολάρια το 2017, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

Ωστόσο, σε ένα σημάδι ότι τα μέτρα του Λευκού Οίκου είχαν αντίκτυπο, οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Τα στοιχεία έρχονται ύστερα από τριήμερες συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο αμερικανική αντιπροσωπεία, στην πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση των δύο πλευρών από τη δέσμευση τον Δεκέμβριο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ και του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping για επίλυση της κρίσης εντός 90 ημερών.

Ο Τραμπ ζητεί από το Πεκίνο να αγοράζει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα για να περιοριστεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα και να επιτρέψει στους ξένους παίκτες καλύτερη πρόσβαση και προστασία στην κινεζική αγορά.

Παραδοσιακά, η Κίνα εισάγει τεράστιες ποσότητες αμερικανικής σόγιας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθιστώντας την χώρα την πιο σημαντική εισαγωγέα σόγιας από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι αγορές μειώθηκαν πέρσι, αφού η Κίνα επέβαλε το περασμένο Καλοκαίρι 25% φορολογία στις εισαγωγές σόγιας με αποτέλεσμα οι συνολικές εισαγωγές σόγιας να μειωθούν κατά 7,9% πέρσι, στα 88 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

Μείωση στο παγκόσμιο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας
—————————-
Ωστόσο, το παγκόσμιο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας υποχώρησε το 2018, στα 351,76 δισ. δολάρια, καθώς οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις εξαγωγές, σύμφωνα με τα επίσημα τελωνειακά στοιχεία.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,8%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,9%, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να μειωθεί κατά 16,2%, σε σύγκριση με το πλεόνασμα του προηγούμενου έτους.

(ΚΥΠΕ – ΓΠΕ/ΚΣΤ/ΓΒΑ)