Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μοναχών στη Μονή Μαχαιρά, καταγγέλλει η μητέρα μοναχού

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μοναχών στη Μονή Μαχαιρά, καταγγέλλει η μητέρα μοναχού

Για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μοναχών στη Μονή Μαχαιρά έκανε λόγο σήμερα η Μαρία Θεοδούλου, μητέρα του 44χρονου σήμερα μοναχού, η οποία μαζί με το σύζυγό της καταχώρησαν αγωγή εναντίον του Μητροπολίτη Αθανάσιου, του ηγούμενου Επιφάνιου, της Μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για πράξεις και παραλείψεις του.

Όπως δήλωσε σήμερα ενώπιον του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Χάρη Πογιατζή, στο πλαίσιο της ακρόασης της αγωγής, με την οποία ζητούνται αποζημιώσεις μέχρι και €2.000.000, ο ίδιος ο γιος της έλεγε ότι για να πιει νερό πρέπει πρώτα να πάρει ευλογία και ότι για να βγει έξω από τη Μονή χρειάζεται πρώτα την ευλογία, σημειώνοντας ότι στη Μονή γίνεται επίσης καταγραφή όλων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των μοναχών.

“Δεν ξέρω ούτε αν τρώει, ούτε αν κοιμάται, ούτε αν κάνει μπάνιο. Πάνε δέκα χρόνια που δεν ήρθε ούτε μια μέρα στο σπίτι μας, λέγοντας μου ότι πρέπει να πάρει πρώτα ευλογία”, είπε η κ. Θεοδούλου.

Κατά τη διάρκεια της αντεξέτασής της από τη δικηγόρο του Ηγούμενου της Μονής Μαχαιρά, Θάλεια Ραφτοπούλου, η κ. Θεοδούλου είπε πως ο γέροντας λέει στους μοναχούς ότι “αφού έχουν βιώσει την κλήση από τον Θεό, άρα ο Θεός τους θέλει εκεί και οτιδήποτε άλλο είναι πνευματική μοιχεία”.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση της κ. Θεοδούλου, την οποία κατέθεσε στο δικαστήριο, “οποιαδήποτε σχέση ή σκέψη του μοναχού, με τα πράγματα που άφησε πίσω του, χαρακτηρίζεται μοιχεία”.

“Ακόμα και η επιθυμία του να δει του γονείς του. Γιατί ο Θεός είναι ζηλωτής θεός. Ζηλιάρης. Και δεν ανέχεται καμία σχέση του μοναχού με οτιδήποτε άλλο. Όχι μόνο πρέπει ο μοναχός να απαλλαγεί από την επιθυμία να δει τους γονείς του, αλλά να τη μισήσει. Η δύναμη της επιθυμίας πρέπει να γίνει δύναμη μίσους. Και αυτό ονομάζεται Άγιο Μίσος”, αναφέρει στη δήλωσή της.

Η συνήγορος του Ηγούμενου Επιφανίου υπέβαλε στην ενάγουσα ότι κανένα ανθρώπινο δικαίωμα του γιου της δεν καταπατείται στη Μονή Μαχαιρά και ότι ο γιος της είναι ευτυχισμένος.

Της υπέβαλε, επίσης, ότι με τη δική της “εγωιστική” στάση απομάκρυνε το γιο της από την οικογένεια του.

Η Μαρία Θεοδούλου υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο γιος της δεν είναι ευτυχισμένος με τη ζωή που κάνει και έφερε ως παράδειγμα τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, λέγοντας ότι όταν καιγόταν στο κρησφύγετο του ήταν ευτυχισμένος, αλλά όχι γιατί τον έκαιγαν, αλλά γιατί πίστευε ότι με το θάνατο του θα ερχόταν η ένωση.

“Έτσι και ο γιος μου”, είπε, “δεν είναι ευτυχισμένος με τη ζωή που κάνει, αλλά είναι ευτυχισμένος γιατί νομίζει ότι θα μας σώσει όλους”.

Σε παρατήρηση της δικηγόρου ότι έγινε εμμονή και στόχος ζωής της να σώσει το γιο της, η κ. Θεοδούλου απάντησε ότι δεν είναι στόχος, αλλά αντιλαμβάνεται πως ο γιος της έχει πρόβλημα και πρέπει να τον βοηθήσει.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο γιος της αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Μονή παρά τη θέλησή του και ζήτησε εκ νέου γνωμάτευση από ειδική επιστημονική επιτροπή.

“Πιστεύω”, είπε, “ότι ο γιος μου έχει μια α` πάθηση. Βεβαιώστε με ότι δεν την έχει…Ας βεβαιωθώ ότι είναι καλά και θα τον αφήσω ήσυχο. Και αν θέλει, ας μη μου ξαναμιλήσει. Θέλω μόνο επιστημονική γνωμάτευση από ειδικό”.

Είπε ακόμα ότι είναι πεπεισμένη πέραν πάση αμφιβολίας ότι ο γιος της ακολουθεί εντολές και διερωτήθηκε που έχει βασίσει τη θέλησή του να φορέσει ράσα.

Η κ. Ραφτοπούλου υπέβαλε στην ενάγουσα ότι ο γιος της είχε πλήρη επίγνωση των πράξεων και των επιλογών του.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 28 Φεβρουαρίου, στις 10:30.
(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΜΜ)