Πιθανή η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για το Brexit εντός των ημερών

Πιθανή η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για το Brexit εντός των ημερών

Στη Βουλή των Κοινοτήτων επιστρέφει το απόγευμα το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να δώσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ειδοποίηση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και της διαδικασίας του Brexit.
 
Το νομοσχέδιο επιστρέφεται από τη Βουλή των Λόρδων, η οποία έχει υπερψηφίσει δυο τροπολογίες: Μία για την εντός τριών μηνών μονομερή εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και μία για τη διεξαγωγή ουσιαστικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο επί των όρων της τελικής συμφωνίας του Brexit.
 
Ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ζήτησε από τους βουλευτές να απορρίψουν τις τροπολογίες και να υιοθετήσουν το νομοσχέδιο στην απλή μορφή με την οποία το κατέθεσε αρχικά η κυβέρνηση.
 
Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ακόμα και αν υπάρξουν «αντάρτες» βουλευτές μεταξύ των Συντηρητικών, δε θα είναι αρκετοί για να περάσει κάποια από τις δύο τροπολογίες. Αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα ξανασταλεί στη Βουλή των Λόρδων, τα μέλη της οποίας θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιμείνουν στις τροπολογίες ή αν θα υποχωρήσουν.
 
Ακόμα και πηγές του Εργατικού Κόμματος εκτιμούν ότι οι λόρδοι δε θα θελήσουν να προκαλέσουν μεγαλύτερη αναστάτωση στα σχέδια της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι έχουν στείλει το μήνυμά τους.
 
Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευθούν, η νομοθετική διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ακόμα και αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η κα Μέι θα μπορούσε επομένως να στείλει στους Ευρωπαίους ειδοποίηση ενεργοποίησης του Άρθρου 50 ακόμα και την Τρίτη.
 
Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η παραδοσιακή ενημέρωση των βουλευτών από την Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας αναβλήθηκε κατά μία ημέρα και θα γίνει αύριο.
 
Πάντως η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει προσεκτικά πιθανές αντιδράσεις στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 αυτή την εβδομάδα, καθώς την Τετάρτη διεξάγονται εκλογές στην Ολλανδία και την Παρασκευή και το Σάββατο πραγματοποιείται το εαρινό συνέδριο του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP. Αρκετοί αναλυτές αναμένουν την ηγέτιδα Νίκολα Στέρτζιον να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να προαναγγείλει εκστρατεία για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ)