Πολίτες που βοήθησαν στο έργο της βράβευσε σήμερα η Αστυνομία

Πολίτες που βοήθησαν στο έργο της βράβευσε σήμερα η Αστυνομία

Πολίτες που βοήθησαν το έργο της Αστυνομίας, βοήθησαν συμπολίτες τους, παρεμπόδισαν ληστείες, διαρρήξεις, πνιγμούς, βρήκαν και παρέδωσαν περιουσίες, συνέλαβαν δράστες, κατέσβησαν πυρκαγιές, έδωσαν το καλό παράδειγμα, βράβευσε σήμερα σε ειδική τελετή η Αστυνομία. Πενήντα πέντε στο σύνολο, μεταξύ αυτών τους δύο νεαρούς που βοήθησαν στον εντοπισμό των δύο παιδιών που είχαν απαχθεί πέρυσι από σχολείο στη Λάρνακα, ένας νεαρός μαθητής που βρήκε ένα πορτοφόλι με χρήματα και το παρέδωσε, αλλά και η καθηγήτρια Πόπη Νικολάου μαζί με την τάξη της του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου για το έργο «Έκπτωτοι άγγελοι» που πραγματεύεται την εμπορία προσώπων.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης τόνισε τη σημασία που έχει η συμβολή των πολιτών στο έργο της Αστυνομίας και εξήρε τη συνδρομή τους προς τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία γενικότερα. Η Αστυνομία, είπε, επενδύει πλέον σε ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνόμευσης, που εμπεριέχει ως βασικό συστατικό τη στενή και δομημένη συνεργασία με τον κάθε ευσυνείδητο πολίτη, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της ασφάλειας και προστασίας της κοινωνίας.

«Η συμβολή των πολιτών στο πολύπλευρο και πολυσχιδές έργο της Αστυνομίας, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση στον αγώνα που καταβάλλουμε για πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος και για την εδραίωση και διατήρηση συνθηκών ασφάλειας στη χώρα μας. Ειδικά δε, στις μέρες μας, όπου η αστυνόμευση χαρακτηρίζεται από πολύ μεγαλύτερες και πολυεπίπεδες προκλήσεις συγκριτικά με παλαιότερες εποχές, η ανάγκη αυτή έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη και ακόμη πιο επιτακτική».

Απευθυνόμενος προς τα τιμώμενα πρόσωπα, ο Αρχηγός Αστυνομίας εξέφρασε τον απέραντο σεβασμό και ευγνωμοσύνη του, σε όλους, όσοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν συνανθρώπους μας, που ήρθαν αντιμέτωποι με παραβάτες και επέδειξαν  προθυμία, αλλά και θάρρος, κατορθώνοντας να αποτρέψουν εγκληματικές ενέργειες. Πολλά συγχαρητήρια, είπε, «αξίζουν σ’ εσάς, που παραδώσατε ευρεθείσα περιουσία, που παρείχατε σημαντικές, για τη δημόσια ασφάλεια, πληροφορίες, που αφιλοκερδώς και διαθέτοντας τον πολύτιμό σας χρόνο, δείχνετε εμπράκτως την έγνοια σας για την οδική ασφάλεια, την πυρασφάλεια και άλλα καίρια κοινωνικά ζητήματα».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια βραβεύονται όλο και περισσότεροι εθελοντές πολίτες που συνέβαλαν στο έργο της Αστυνομίας, είτε βοηθώντας στη σύλληψη δραστών εγκλημάτων, είτε παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια, είτε προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στην Αστυνομία, αποδεικνύει ότι η συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και των πολιτών έχει πλέον εδραιωθεί. «Στόχος μας η συνεργασία αυτή να επεκταθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να εμπεδωθεί ότι όλοι μπορούν να συνδράμουν, με πολλούς και διάφορους τρόπους, στη διασφάλιση της προστασίας και ευημερίας της κοινωνίας μας».

«Η βράβευση τους σήμερα αποτελεί αναγνώριση της σημαντικής συμβολής τους. Όμως η καλύτερη ηθική αμοιβή γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι η δράση τους να γίνει μέσο για τη διάδοση της αξίας του εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός είναι απαραίτητο συστατικό για κάθε υγιή κοινωνία και χαίρομαι γιατί διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο, σε διάφορους τομείς», πρόσθεσε.

Τέτοιες πράξεις,συνέχισε, εξαίρετου θάρρους και ήθους, συμβάλλουν αφενός στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος και στη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών και αφετέρου, αφυπνίζουν και ενισχύουν την κοινωνία μας, αφού αποτελούν παραδείγματα  προς μίμηση.

Ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι στην περαιτέρω αναβάθμιση και ενδυνάμωση της σχέσης της Αστυνομίας με τους πολίτες και στην πρόληψη της παραβατικότητας αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά και η  σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, η οποία προωθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, σε συνάρτηση με το θεσμό του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς που επίσης προωθείται.

Στο πλαίσιο της τελετής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απένειμε επαίνους στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό τόσο από την Κύπρο όσο και από το Ισραήλ, που συνέδραμαν καθοριστικά στην διάσωση της ζωής του Λοχία, Γεώργιου Γεωργίου, ο οποίος τραυματίστηκε εν ώρα καθήκοντος μετά από πυρά που δέχτηκε από εγκληματικά στοιχεία.  Για να τιμηθεί στην σημερινή τελετή ήρθε από το Ισραήλ και πήρε τον έπαινο από τον κ. Σαββίδη ο γιατρός Yoram Klein στο νοσοκομείο SHEBA TEL – HASHOMER, ο οποίος συνέβαλε στην διάσωση και αποθεραπεία του Λοχία.

Έπαινος απονεμήθηκε επίσης σε όλο το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου  SHEBA TEL- HASHOMER, σε γιατρούς, αναισθησιολόγο, χειρούργο, το νοσηλευτικό προσωπικό Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Ειδικό Χειρούργο ύπατος και παγκρέατος ιδιωτικού νοσοκομείου, αλλά και την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείο Υγείας που αντέδρασε άμεσα ώστε να σταλεί στο εξωτερικό ο Λοχίας Γεωργίου και να σωθεί η ζωή του. Για την περίπτωση του Λοχία, έπαινος απονέμεται και στο Διεθνή Σύνδεσμο Αστυνομίας του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της τελετής ο Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης απένειμε το μετάλλιο Αξίας και Τιμής Γ΄ στον Αστυνομικό Ακόλουθο της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Κύπρο, Αντισυνταγματάρχη  Xavier (Χαβιε) Chatillon, για την  συμβολή του στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας αγαστής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας και των Αστυνομιών τους. Ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως είναι μέγιστη τιμή γι’ αυτό και μια ειδική μέρα για τον ίδιο σήμερα, καθώς ολοκληρώνει την θητεία του στην Κύπρο στο τέλος του μήνα. Γνωρίζει είπε, πως λίγοι φέρουν αυτό το παράσημο και θα το φοράει πάντα ο ίδιος στην στολή του όταν επιστρέψει στην Γαλλία.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/AXΡ)