Πρόεδρος Επ. Πολιτισμού Ευρωβουλής: Προβολή καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου
Στην ανάγκη η Κύπρος να προβάλλει σε ολόκληρη την Ευρώπη το μέγεθος της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πέτρα Κάμερεφερτ, προτείνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μέσω διερμηνέα στη γερμανική γλώσσα, η κ. Κάμερεφερτ, η οποία μαζί με άλλα μέλη της Επιτροπής ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, εξέφρασε τον εντυπωσιασμό της ίδιας και των υπόλοιπων μελών της αντιπροσωπείας από τη διοργάνωση του Pafos2017 πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και το συγκλονισμό της από τις ανοιχτές πληγές που υπάρχουν ακόμη από τη διαίρεση της νήσου. Παράλληλα, αναφερόμενη στις συνομιλίες, ενθάρρυνε «όλες τις πλευρές να μην αφήσουν να κοπεί το νήμα των συνομιλιών, να διατηρηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας ανοιχτός, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορέσει να υπάρξει λύση».
Στην εισαγωγική της παρέμβαση ανέφερε ότι το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια χώρα που είναι μοιρασμένη όπως η Κύπρος, αλλά και σε σχέση με την γεωγραφική της θέση και αυτό δείχνει ότι η Κύπρος επιθυμεί να διαδραματίσει το ρόλο της ως γεφυροποιός, ως μια χώρα με πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, με διαφορετικούς ανθρώπους που ζουν ειρηνικά χωρίς να υπάρχουν εμφανείς συγκρούσεις μεταξύ τους.
Άλλο σημείο που εντυπωσίασε την ίδια και τα μέλη της Επιτροπής της Ευρωβουλής ήταν το γεγονός ότι στην προσπάθεια για το Pafos2017 συμμετέχουν πάρα πολύ τα σχολεία. Εξέφρασε την ικανοποίηση της γι αυτό λέγοντας ότι πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι κλειδί για τη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Επίσης, πρόσθεσε, ακούσαμε ότι το 2017 είναι η αρχή και μόνο και αυτό μας άρεσε πάρα πολύ γιατί η Επιτροπή πιστεύει ότι ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας δεν είναι κάτι το οποίο διαρκεί ένα χρόνο αλλά κάτι το οποίο έχει συνέχεια για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή και για να είναι καλύτερη η συνοχή της κοινωνίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωβουλής σε ντοκιμαντέρ για την Κύπρο που παρακολούθησαν την Τρίτη το βράδυ σημειώνοντας ότι μας έκανε να προβληματιστούμε για το πόσο βαθιά είναι η οδύνη του να ζεις σε μια χώρα μοιρασμένη.
Εξέφρασε την ελπίδα «να επιτύχει η επανένωση». Αναφερόμενη στις συνομιλίες είπε ότι «είχαμε εναποθέσει ελπίδες στις συνομιλίες και θα ήθελα να ενθαρρύνω όλες τις πλευρές να μην αφήσουν να κοπεί το νήμα των συνομιλιών, να διατηρηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας ανοιχτός, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορέσει να υπάρξει λύση».
Ειδική αναφορά έκανε και στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπως ανέφερε. Το σημειώσαμε και θα το διαβιβάσουμε στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε. Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε, πρόσθεσε η ίδια, είναι ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε τις προσπάθειες σας να δημιουργηθεί μια συνείδηση στον κόσμο ότι εδώ πρόκειται για μια απίστευτη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα ανέφερε ότι η συνάδελφος της Σίλβια Κόστα είχε την ιδέα ότι θα έπρεπε κατά το 2018 έτος που θα είναι έτος πολιτιστικής κληρονομιάς η Κύπρος να προβάλλει το θέμα σε όλη την Ευρώπη και να καταστεί σαφές το πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής. Χωρίς να μπορώ να υποσχεθώ κάτι, ανέφερε, είναι ξεκάθαρο ότι μπορούμε να εγείρουμε το ζήτημα και να προσελκύσουμε την προσοχή, αναγνωρίζοντας την ίδια ώρα ότι η ίδια δεν έχει αντίληψη μέχρι σήμερα του μεγέθους της καταστροφής.
Απαντώντας στο ίδιο θέμα ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι τα προβλήματα αν δεν επισκεφθεί κάποιος την Κύπρο δεν μπορεί να έχει ίδια εικόνα και να αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής ούτε στο ότι κρατούνται απομακρυσμένες οι δύο κοινότητες. Από τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές, πρόσθεσε, δυστυχώς δεν συμμετέχει κανείς σ` αυτή την Επιτροπή όπως θα θέλαμε. Είναι, συμπλήρωσε, ζήτημα του κράτους, της Κυβέρνησης να αναδείξει το ζήτημα τον επόμενο χρόνο.
Σε ερώτηση για το τι την συγκλόνισε είπε «πόσο βαθύ είναι το τραύμα του διχασμού». Εμείς από τη Γερμανία έχουμε ιστορία διχοτόμησης στη χώρα μας, ανέφερε. Διερωτήθηκε αν ήταν πραγματικά τόσο ορατή, κάτι τόσο επώδυνο για μας και έδωσε την απάντηση «όχι λοιπόν». Ήταν, συνέχισε, ένα γεγονός, ότι υπάρχει ένα εσωτερικό σύνορο μέσα στη Γερμανία. Έτσι πρέπει να πω ότι με ξάφνιασε πόσο βαθύ είναι το τραύμα μετά από 40 χρόνια όχι μόνο για τους πολιτικούς αλλά και για τους πολίτες. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ για να μπορέσει να κλείσει αυτή η πληγή». Την ίδια ώρα υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια χώρα ειρηνικής συνύπαρξης πολλών ανθρώπων από διαφορετικές προελεύσεις και θρησκείες που για εκατοντάδες χρόνια ζούνε μαζί.
Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι «τέτοιου είδους επισκέψεις ότι η Κύπρος, στο ακρότατο σημείο της Ευρώπης, μπορεί να είναι κόμβος πολιτισμών, κόμβος για την ειρήνη και για την σταθερότητα στην περιοχή». Παρόλο, πρόσθεσε, «που έχουμε το πρόβλημα μας, υπάρχει ο διχασμός της πατρίδας μας, υπάρχει η κατοχή, η Κύπρος δια μέσου της ΕΕ μπορεί να αναπτύξει τέτοιες πρωτοβουλίες σ` αυτή την πολύπαθη περιοχή ούτως ώστε να συμβάλλουμε και να επιλυθούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν».
Από την πλευρά του Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε ότι «για μας είναι εθνική υπόθεση. Δεν είναι μόνο ένα τοπικό ζήτημα, ένα ζήτημα της Πάφου, αλλά ένα θέμα για το οποίο καταφέραμε να κινητοποιήσουμε και τους πολίτες ολόκληρης της επαρχίας μας, ολόκληρης της Κύπρου».
Πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε μέσα από τις δράσεις και τις δραστηριότητες αυτό το χρόνο, αλλά και τα επόμενα χρόνια να διαδραματίσουμε ένα ρόλο ως μια πόλη μικρή σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή γειτνιάζοντας με την Αφρική και την Εγγύς Ανατολή, να λειτουργήσουμε ως ένας πομπός για να σταλούν τα μηνύματα από την Ευρώπη σε αυτή την ταραγμένη περιοχή και να μεταδώσουμε τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Ο εκπρόσωπος του οργανισμού Pafos2017 Σίμος Τσέλεπος ανέφερε στη δική του παρέμβαση ότι «μέσα από μια πετυχημένη πολιτιστική πρωτεύουσα, την οποία προσδοκούμε στο τέλος της χρονιάς να είναι τέτοια, θα έχουμε διαγράψει ένα καινούριο δρόμο για το πως και μικρές πόλεις στην Ευρώπη, με μικρούς προϋπολογισμούς μπορούν να αποτελέσουν πετυχημένες πολιτιστικές πρωτεύουσες».
Η προσπάθεια, σημείωσε, «δεν είναι να παρουσιάσουμε μόνο κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς ευφάνταστες, ωραίες, φαντασμαγορικές ιδέες, η προσπάθειά μας είναι να καλλιεργήσουμε τη πολιτιστική κουλτούρα στην πόλη μας και να δημιουργήσουμε εκείνη την υποδομή που θα μας επιτρέπει πλέον τα επόμενα χρόνια να μην είναι ένας τουριστικός προορισμός απλώς για τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά να είναι ένας προορισμός και για τον πολιτισμό».
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου η οποία συντόνισε την δημοσιογραφική διάσκεψη εκτός από την Πρόεδρο της Επιτροπής η οποία και ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας συμμετείχαν επίσης οι Ευρωβουλευτές Helga Trüpel, Silvia Costa, Julie Ward, Bogdan Andrzej Zdrojewski, Momchil Nekov και Jadwiga Wisniewska Την αντιπροσωπεία συνόδευαν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης.
(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΧΡ)