Υπ. Παιδείας : Η ΚΔ επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (VIDEO)

Υπ. Παιδείας : Η ΚΔ επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (VIDEO)

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι και η Κύπρος είναι μια χώρα που υποφέρει από την σύληση της πολιτιστικής και θρησκευτικής της κληρονομιάς ιδιαίτερα στο κατεχόμενο μέρος του νησιού.

Σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο ανέλαβε εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, 200 χρόνια μετά την βίαιη αρπαγή τους από τον Λόρδο Έλγιν και την μεταφορά τους στη Βρετανία, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι “εμάς, ως Κυπριακή Δημοκρατία μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί όπου ανήκουν”.

Σημείωσε ότι μας ενδιαφέρει, “πρώτα από όλα ως Έλληνες αλλά και ως κράτος το οποίο υποφέρει από την απομάκρυνση σημαντικών στοιχείων της πολιτιστικής του κληρονομιάς από τους χώρους όπου ανήκουν και μιλώ κυρίως για τις κατεχόμενες μας περιοχές”.

Ο κ. Καδής είπε ότι η προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, “αναδείχθηκε ιδιαίτερα από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη που ήταν τότε Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος και έχει αγκαλιαστεί από την κοινή γνώμη ακόμα και μέσα στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και διεθνώς”.

Συνεχάρη θερμά το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων “για αυτή του την πρωτοβουλία να συμβάλει δηλαδή στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί που πραγματικά ανήκουν”.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι “σε συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, Λυδία Κονιόρδου, στο περιθώριο μιας Διάσκεψης Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, “μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω αυτή την πρωτοβουλία του ΚΥΠΕ και το ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου θα είναι συνοδοιπόρος και θα συνδράμει την προσπάθεια”.

Πρόσθεσε ότι η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού “αντιμετώπισε αυτή την πρωτοβουλία με ιδιαίτερα θετική προσέγγιση και ικανοποίηση”.

“Συγχαρητήρια λοιπόν στο ΚΥΠΕ και ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και με όποιο τρόπο μπορούμε ούτως ώστε αυτή η πρωτοβουλία να είναι επιτυχής”, είπε ο κ. Καδής.

Ανέφερε ότι “συμμεριζόμαστε πλήρως” την θέση που διατύπωσε μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, ότι είναι “εθνική υπόθεση” η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο, “και ως κυπριακός ελληνισμός θα συμβάλουμε στο να στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον επαναπατρισμό κυπριακών πολιτιστικών και θρησκευτικών θησαυρών, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι αυτό, “είναι μια πολυδιάστατη προσπάθεια η οποία εμπλέκει διάφορες υπηρεσίες της κυβέρνησης, εμπλέκει και την Εκκλησία της Κύπρου διότι αρκετά από τα στοιχεία αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς αφορούν σύληση θρησκευτικών μνημείων”.

Πρόσθεσε ότι “πρέπει να αποφεύγεται σίγουρα η αξιοποίηση των στοιχείων αυτών με τον λανθασμένο τρόπο” και είναι φορές “που συναντάμε τέτοια στοιχεία σε εκθέσεις και αγορές του κόσμου και βλέπουμε μια οικονομική εκμετάλλευση αυτών των στοιχείων που δεν συνάδει και με την αξία τους και με τον τρόπο πραγματικά αξιοποίησής τους”.

“Θεωρώ ότι όλοι, ο καθένας από τη δική του σκοπιά και ανάλογα με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που έχει, θα πρέπει να συμβάλουμε ούτως ώστε τα πολύ σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, είναι κτήμα όλων μας”, είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Παιδείας.


(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΧΡ)