Πρόεδρος ΕΒΕΛ: Πρέπει σύντομα να ξεκινήσει η μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα

Πρόεδρος ΕΒΕΛ: Πρέπει σύντομα να ξεκινήσει η μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα

Την εκτίμηση ότι σύντομα θα πρέπει να ξεκινήσει η μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών υγρών καυσίμων και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας εξέφρασε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας Οθωνας Θεοδούλου.
 
Με αφορμή τη σημερινή έναρξη αποξήλωσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) που θα γίνει το μεσημέρι στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο κ. Θεοδούλου σημείωσε ότι «θεωρούμε πως η μετακίνηση των υγρών καυσίμων και υγραερίου από τη Λάρνακα είναι το τέλος μιας εποχής για τη πόλη που ήρθε φυσιολογικά».
 
Αναγνωρίζουμε, συνέχισε «ότι τα διυλιστήρια είχαν διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην οικονομία της πόλης παρά το γεγονός ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974 με την ανάπτυξη του τουρισμού, είχαν και αρνητικές επιπτώσεις για τη πόλη. Το ΕΒΕΛ είχε πρωτοστατήσει στην μετακίνηση τόσο των διυλιστηρίων όσο και των εγκαταστάσεων και παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες ήταν μέλη του Επιμελητηρίου και είχαν έντονη δραστηριότητα στη Λάρνακα, εντούτοις το Επιμελητήριο κοίταξε πρώτα τα ευρύτερα συμφέροντα της πόλης».
 
Ωστόσο «παρά τις κάποιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών, θεωρούμε ότι όσοι είναι έτοιμοι θα πρέπει να ξεκινήσουν την αποξήλωση για να δοθεί το μήνυμα ότι αυτές οι μονάδες οδεύουν χωρίς επιστροφή προς τη μετακίνηση».
 
Το αίτημα του Επιμελητηρίου, συνέχισε «ήταν να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η αποξήλωση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου γιατί ως τοπική κοινωνία και ως κράτος, θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται, παρ’ όλο που σημειώνουν κάποιες καθυστερήσεις, εντούτοις είναι χωρίς επιστροφή. Για πρώτη φορά αυτό είναι συγκεκριμένο».
 
Ερωτηθείς για τη μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ο κ. Θεοδούλου απάντησε πως «για το θέμα των υγρών καυσίμων θεωρούμε πως υπάρχουν λύσεις προκειμένου να υλοποιηθούν εντός του 2017 έστω και με κάποια καθυστέρηση, αφού δύο μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη εγκαταστάσεις στο Βασιλικό με ευχέρεια χώρου και μπορούν να φιλοξενήσουν και τις άλλες εταιρείες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η μετακίνηση του υγραερίου, αφού είναι ένα θέμα που δεν συνάδει με τους Κανονισμούς της Οδηγίας SEVESO, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί άλλου είδους παρενέργειες στην ανάπτυξη της Λάρνακας».
 
Εξήγησε ότι «φαίνεται πως θα υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην μετακίνηση του υγραερίου ωστόσο έχω διαπιστώσει σε δύο συσκέψεις που έγιναν υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για γρηγορότερη δυνατή μετακίνηση των εγκαταστάσεων».
 
Σε ερώτηση κατά πόσον το ΕΒΕΛ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να πείσει τις ιδιωτικές εταιρείες για να μετακινηθούν το γρηγορότερο δυνατόν από τη Λάρνακα, ο Οθων Θεοδούλου απάντησε πως «έχουμε ήδη κάνει κάποιες ενέργειες. Όταν μάλιστα είχαμε κληθεί από κάποιες εταιρείες για να συζητήσουμε το θέμα, τους είχαμε κάνει σαφές ότι η Λάρνακα υπήρξε πολύ φιλόξενη για όλα αυτά τα χρόνια, κάτι που έπρεπε να έχει εκτιμηθεί και ότι έχουμε φτάσει στο τέλος μιας εποχής που όλοι πρέπει να τη σεβαστούμε».
 
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ απένειμε επίσης «τα εύσημα στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο ο οποίος με αποφασιστικότητα υιοθέτησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας και υπέγραψε το Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης, ενώ σήμερα με δυναμισμό εργάζεται προς υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης».
 
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «η παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών ήταν καταλυτική στο να βρεθούμε σήμερα εδώ που βρισκόμαστε και να αρχίζει η αποξήλωση και μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας».
(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)