Η πρωτεύουσα του ΙΚ στη Συρία πρέπει να περικυκλωθεί ως την άνοιξη, δηλώνει ο Βρετανός ΥΠΑΜ

Η πρωτεύουσα του ΙΚ στη Συρία πρέπει να περικυκλωθεί ως την άνοιξη, δηλώνει ο Βρετανός ΥΠΑΜ

Οι υποστηριζόμενες από τη Δύση δυνάμεις στη Συρία πρέπει να έχουν απομονώσει τη ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο συριακό έδαφος “ως την άνοιξη”, πριν αρχίσει η επιχείρηση για την απελευθέρωση της ίδιας της πόλης, δήλωσε ο Μάικλ Φάλον, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, χθες Σάββατο.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), στις οποίες συμμετέχουν οι ισχυρές Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), άρχισαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση της Ράκα τον Νοέμβριο.

Η αραβοκουρδική συμμαχία ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα την έναρξη μιας νέας φάσης της επιχείρησης, με στόχο να ολοκληρωθεί η περικύκλωση της πόλης και να αποκοπεί η οδική σύνδεση με τη Ντέιρ Εζόρ, άλλο ένα προπύργιο των τζιχαντιστών, νοτιοανατολικά της Ράκα. “Ελπίζω” η επιχείρηση περικύκλωσης της Ράκα να “έχει ολοκληρωθεί ως την άνοιξη ώστε κατόπιν να μπορέσουν να αρχίσουν οι επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της ίδιας” της πόλης, τόνισε ο Φάλον μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Το ΙΚ δίνει σκληρή μάχη για να κρατήσει τα ερείσματά του στη Συρία καθώς χάνει εδάφη στο Ιράκ. Ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ εκδίωξαν τον περασμένο μήνα τους τζιχαντιστές από το ανατολικό τμήμα της Μοσούλης, του τελευταίου προπυργίου τους στο Ιράκ, και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας έφοδο στο τμήμα της πόλης που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Τίγρη ποταμού.

“Η Ράκα είναι μια πολύ μικρότερη πόλη από τη Μοσούλη αλλά όμως το Ντάες θα την υπερασπιστεί πολύ σθεναρά και αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκας πρέπει να σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά, όπως συνέβη και στην επιχείρηση στη Μοσούλη”, πρόσθεσε ο Φάλον, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.

“Μόλις απελευθερωθεί η Ράκα μετά τη Μοσούλη, θα δούμε την αρχή του τέλους αυτού του φριχτού χαλιφάτου”, συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας. Το ΙΚ ανακήρυξε την ίδρυση του “χαλιφάτου” του σε τμήματα της συριακής και της ιρακινής επικράτειας το 2014.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΣΑ/ΓΧΡ)