ΠτΔ: Να ανεγερθεί νέο ψυχιατρικό νοσοκομείο με παράλληλη αντιμετώπιση των αναγκών

ΠτΔ: Να ανεγερθεί νέο ψυχιατρικό νοσοκομείο με παράλληλη αντιμετώπιση των αναγκών

Σαφείς εντολές για την ανέγερση νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου με παράλληλη ετοιμασία σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο υφιστάμενο κτίριο, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Τα χρονίζοντα προβλήματα που παρατηρούνται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αθαλάσσας τέθηκαν στο μικροσκόπιο σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Από τη σημερινή σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την προώθηση όλων των αναγκαίων διαδικασιών, ώστε να δρομολογηθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα η οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται για την κατασκευή νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου στη χώρα μας, το οποίο θα έχει όλες τις κατάλληλες υποδομές, τόσο για τα άτομα που φιλοξενούνται στο ψυχιατρικό νοσοκομείου όσο και για τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται εκεί», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι επειδή όμως στο μεσοδιάστημα υπάρχουν άμεσες ανάγκες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, ο Πρόεδρος έχει δώσει οδηγίες για την εκπόνηση ταχύτατα, ενός σχεδιασμού, ο οποίος ζητήθηκε να του παρουσιαστεί την 1η Μαρτίου σε συνάντηση την οποία έχει ορίσει ο ίδιος, εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, ούτως ώστε να μπορούν βραχυπρόθεσμα να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα με στόχο τη δημιουργία απόλυτα ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης όσων φιλοξενούνται στο μεσοδιάστημα στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

«Ο στόχος είναι», πρόσθεσε, «να παρουσιαστεί ένας σχεδιασμός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με απόλυτη αποτελεσματικότητα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αλλά και οι επαγγελματίες υγείας στο συγκεκριμένο χώρο».

Η υφιστάμενη υποδομή μπορεί να βελτιωθεί
—————
Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως η υφιστάμενη κτιριακή υποδομή, αν και ανεγέρθηκε το 1964, μπορεί να βελτιωθεί και να προσφέρει καταλληλότερες συνθήκες τόσο στους τρόφιμους όσο και τους εργαζόμενους διότι η υποδομή είχε σχεδιαστεί για να δέχεται πολύ μεγαλύτερους αριθμούς νοσηλευομένων.

Όπως εξήγησε, το νοσοκομείο σχεδιάστηκε στη νοοτροπία ασύλου και κατά διαστήματα υπήρχαν 800 φιλοξενούμενοι ίσως και περισσότεροι.« Τώρα μιλούμε για 59 άτομα, τα οποία με τις άδειες μπορεί να είναι 65 μέχρι και με 70», συμπλήρωσε.

Σημειώνοντας πως η σύγχρονη ψυχιατρική επιβάλλει την επανένταξη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην κοινωνία για να μπορέσουν να φύγουν να φύγουν από το ίδρυμα, ο κ. Παμπορίδης είπε πως «εκ τούτου, ναι, μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις διότι έχουμε πολλούς χώρους, οι οποίοι είναι και σήμερα ανεκμετάλλευτοι, έτσι μπορούν να γίνουν εκεί οι παρεμβάσεις στο μεσοδιάστημα για να μεταφερθούν άμεσα οι φιλοξενούμενοι».

Σε ό,τι αφορά το χρόνο που απαιτείται για την κατασκευή ενός σύγχρονου ψυχιατρικού νοσοκομείου, ο κ. Παμπορίδης αναγνώρισε πως «με τις δομές και τις διαδικασίες για να είμαστε ρεαλιστές μιλούμε για μία τριετία κατ` ελάχιστον, ενδεχομένως και περισσότερο».

«Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να περιμένει η Πολιτεία την οικοδόμηση του καινούργιου ψυχιατρείου, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και αυτό ζήτησε επιτακτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα», συνέχισε.

Ανοικτό το θέμα από το 1993
————

Σε ερώτηση γιατί η Πολιτεία έχει φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, αναφορικά με το θέμα αυτό, ο κ. Παμπορίδης απάντησε λέγοντας ότι από το 1993, όταν άρχισε να συζητείται το όλο θέμα, καμία κυβέρνηση δεν έλαβε απόφαση για κατασκευή νέου νοσοκομείου.

«Η σημαντικότερη απόφαση που λήφθηκε σήμερα είναι αυτή, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει πλέον σαφείς οδηγίες για την προώθηση της κατασκευής νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου», είπε.

Ο κ. Παμπορίδης σημείωσε δε ότι το 1993 έγιναν σχετικές συσκέψεις, οι οποίες αναγνώριζαν την ανάγκη κατασκευής νέου νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι «μάλιστα, μέχρι το 2009 υπήρχε και σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου και μετά εγκαταλείφθηκε».

Συνάντηση με ΥΠΟΙΚ για τους όρους εντολής της μελέτης για το ΓεΣΥ
—————-
Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ, η οποία καταγγέλλει το ότι στους όρους εντολής της μελέτης που πρόκειται να διενεργήσει το Υπουργείο Οικονομικών γίνεται λόγος για εξέταση των νομοσχεδίων που έχουν ήδη συζητηθεί κατ` άρθρον στη Βουλή, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι δημιουργείται θέμα εκ του μη όντως.

«Δεν είδα την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ γι` αυτό δεν έχω ίδιαν άποψη, αλλά σας διαβεβαιώ ότι εάν υπάρχουν πρόνοιες στη μελέτη που ζήτησε το ΥΠΟΙΚ, οι οποίες δεν αφορούν στην οικονομική επίπτωση είναι δουλειά μας να τις διορθώσουμε και θα τις διορθώσουμε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για εξέταση των όρων εντολής του διαγωνισμού, ο κ. Παμπορίδης απάντησε λέγοντας «ναι, βέβαια, θα το προγραμματίσουμε».

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)