Σχεδόν 11.500 τα θύματα μεταξύ των αμάχων το 2016, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν παιδιά

Σχεδόν 11.500 τα θύματα μεταξύ των αμάχων το 2016, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν παιδιά

Τον αριθμό ρεκόρ των σχεδόν 11.500 έφτασαν τα θύματα μεταξύ των αμάχων το 2016 στο Αφγανιστάν, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν παιδιά, ανακοίνωσε σήμερα η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το χειρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί από το 2009 που άρχισαν τα Ηνωμένα Έθνη να τον κάνουν.

Περισσότερα από 3.500 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων, ενώ ο απολογισμός αυτός σημείωσε μια “δυσανάλογη” αύξηση της τάξης του 24% σε ένα έτος, για την οποία την ευθύνη φέρουν κατά το ήμισυ οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών όπως και τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και έχουν αφήσει πίσω τους οι εμπόλεμοι, διευκρινίζει η Αποστολή σε ανακοίνωσή της.

“Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Δεκεμβρίου του 2016, η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν είχε καταμετρήσει 11.418 θύματα μεταξύ των αμάχων (4.498 νεκροί και 7.920 τραυματίες)”, αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, όπου υπογραμμίζεται ότι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε γενικά κατά 3%, ενώ όσον αφορά μόνον τους τραυματίες κατά 6%.

Η Αποστολή του ΟΗΕ, η οποία διαπιστώνει μια γενική επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στη χώρα, με τη σύγκρουση να έχει εξαπλωθεί ξανά και στις 34 επαρχίες της, “κατέγραψε έναν αριθμό ρεκόρ θυμάτων από τις χερσαίες μάχες, από τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν εγκαταλειφθεί, όπως και το χειρότερο απολογισμό όσον αφορά τα θύματα των αεροπορικών επιχειρήσεων από το 2009”, υπογραμμίζει η διευθύντρια της υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στους κόλπους της αποστολής του ΟΗΕ Ντανιέλ Μπελ.

Οι αεροπορικές αυτές επιδρομές από τις αφγανικές δυνάμεις και τις συμμαχικές τους αμερικανικές προκάλεσαν 590 θύματα στους κόλπους του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 250 νεκροί, που είναι σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός από αυτός των νεκρών το 2015, καθώς οι επιδρομές αυτές είχαν στόχο χωριά και κατοικίες μέσα στις οποίες βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, όπως συνέβη κοντά στην Κουντούζ τον Οκτώβριο.

Εδώ και 8 χρόνια που ο ΟΗΕ κάνει τον ετήσιο αυτόν απολογισμό, από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν έχουν χάσει τη ζωή τους 24.841 άνθρωποι και 45.347 έχουν τραυματιστεί, σημείωσε η Μπελ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επαληθευμένα στοιχεία. Ο ΟΗΕ αποδίδει την μεγάλη πλειονότητα, το 61%, των απωλειών αυτών, σε “αντικυβερνητικά στοιχεία”, κυρίως τους Ταλιμπάν, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος, ο απολογισμός των επιθέσεων από το οποίο έχει “δεκαπλασιαστεί” σε ένα έτος.

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 206 αμάχους και τραυμάτισε 690 σε επιθέσεις που έκαναν οι μαχητές του κατά της σιιτικής μειονότητας, κυρίως στην Καμπούλ, σύμφωνα με καταμέτρηση της Αποστολής του ΟΗΕ, η οποία αναφέρεται στην πιθανότητα αυτές οι επιθέσεις να μπορούν να χαρακτηριστούν “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” λόγω του θρησκευτικού τους χαρακτήρα.

Γενικότερα τώρα ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων αυξήθηκε σε πέντε από τις οκτώ μεγάλες περιοχές της χώρας με αριθμούς ρεκόρ να καταγράφονται στον αφγανικό Νότο (σχεδόν 3.000 θύματα, μεταξύ των οποίων 1.056 νεκροί), ο οποίος περιλαμβάνει επίσης την επαρχία Χελμάντ, την πρώτη περιοχή σε παραγωγή οπίου στον κόσμο, τα τρία τέταρτα της οποίας ελέγχουν οι Ταλιμπάν και στην οποία σημειώνονται συνεχώς μάχες, ακόμη και τον χειμώνα. Στο κεντρικό Αφγανιστάν, όπου βρίσκεται η Καμπούλ, καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των θυμάτων, λόγω των πολλών και πολύ σφοδρών επιθέσεων που είχαν στόχο την αφγανική πρωτεύουσα.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΕΛΑ/ΜΜ)