Σε 16 ξενοδοχεία της Λεμεσού απονεμήθηκε η διάκριση Green Label, της ΕΤΑΛ

Σε 16 ξενοδοχεία της Λεμεσού απονεμήθηκε η διάκριση Green Label, της ΕΤΑΛ

Για τις πράσινες πρακτικές που υιοθετούν στον τομέα της αειφόρου διακίνησης, βραβεύτηκαν το βράδυ της Τρίτης, 16 ξενοδοχεία της Λεμεσού, με τα πρώτα Green Label Awards, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού (ΕΤΑΛ).

Συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν τα ξενοδοχεία Four Seasons Hotel, Amathus Beach Hotel, Grand Resort Hotel, Ajax Hotel, Columbia Beach Hotel, Crowne Plaza Limassol, Kanika Elias Beach Hotel, Londa Hotel, St. Raphael Resort, Parklane Resort, Alasia Hotel, Kapetanios Hotel, Kapetanios Odyssia, Poseidonia Beach Hotel, Tsanotel και Harmony Hotel.

Σε χαιρετισμό της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου υπέδειξε πως οι βιώσιμες μεταφορές στην Κύπρο βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, “γι’ αυτό και η εφαρμογή των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελούν μονόδρομο”.

Μέσα σε αυτήν, την όχι και τόσο ευχάριστη αντικειμενική πραγματικότητα, συνέχισε, η  Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS, υλοποιεί δράσεις για προώθηση της αειφόρου κινητικότητας.

“Η Λεμεσός υλοποιεί μια σειρά από καινοτόμα μέτρα με ένα φιλόδοξο τετραετές πλάνο που στοχεύει να προωθήσει τα βιώσιμα μέσα κινητικότητας, όπως είναι η αναβάθμιση  και αύξηση  της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών, του περπατήματος, της ποδηλασίας και των ηλεκτρικών οχημάτων”, ανέφερε και πρόσθεσε πως, αυτές οι δράσεις, υποστηρίζονται με την εισαγωγή της Τουριστικής Κάρτας Διακίνησης και της Διάκρισης Green Label.

Όπως σημείωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, η διάκριση Green Label δημιουργεί ένα δίκτυο εμπλεκόμενων τουριστικών επιχειρήσεων που δεσμεύονται να υποστηρίξουν και να προωθήσουν την αειφόρο κινητικότητα στους επισκέπτες τους και προϋποθέτει την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών, την παροχή υπηρεσιών και τη διάθεση πληροφοριών όσον αφορά τα φιλικά στο περιβάλλον μέσα διακίνησης.

Συγχαίροντας τα ξενοδοχεία που εξασφάλισαν τη διάκριση Green Label, η κα.Παναγιώτου τόνισε πως το Γραφείο της στηρίζει αυτές της προσπάθειες και διατηρεί μια αγαστή συνεργασία με την ΕΤΑΛ, την οποία επίσης συνεχάρη για τις πρωτοβουλίες της.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, είπε πως η δημιουργία αυτού του θεσμού και η απονομή των βραβείων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπίπτουν με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Λεμεσού.

Η μεγάλη πρόκληση, συνέχισε, είναι να υλοποιηθεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και όχι να βρεθεί όπως πολλά άλλα σχέδια στα συρτάρια, κατά την έκφραση του, προσθέτοντας πως οι διάφορες παράλληλες δράσεις, από στρατηγικούς εταίρους, όπως η ΕΤΑΛ, είναι ένα θετικό στοιχείο.

“Οι δημόσιες μεταφορές είναι ένα βασικό συστατικό στοιχείο ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας”, υπέδειξε ο κ. Νικολαϊδης, σημειώνοντας πως “αν δεν μπορέσουμε να αυξήσουμε τη διακίνηση στις δημόσιες μεταφορές, σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη μας”.

Υπενθύμισε πως το 2008 είχε μπει στόχος, με το νέο σύστημα δημόσιων μεταφορών, να αυξηθεί η διακίνηση στις δημόσιες μεταφορές από 2% σε 10% και πως, δέκα χρόνια μετά παραμένουμε στα ίδια ποσοστά.

“Τώρα στόχος έχει μπει να πάμε ξανά στο 10% σε δέκα χρόνια και δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να μην το πετύχουμε, πρέπει να το πετύχουμε”, διαμήνυσε ο Δήμαρχος Λεμεσού, σημειώνοντας ότι “πρέπει όλοι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνέργειες ούτως ώστε να πετύχουμε να αυξήσουμε τη χρήση των δημόσιων μεταφορών”.

Πρότεινε, επίσης, όπως η διάκριση Green Label επεκταθεί στο μέλλον ώστε να καλύπτει, όχι μόνο ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και εταιρείες και οργανισμούς και ίσως και συνοικίες και Δήμους ολόκληρους.

Τα βραβευμένα ξενοδοχεία γίνονται οι σημαντικοί εταίροι της ΕΤΑΛ, καθώς θα πάρουν το θέμα της βιώσιμης κινητικότητας από τον σχεδιασμό στην πράξη και θα μεταφέρουν στους επισκέπτες τα μηνύματα και τις επιλογές που είναι διαθέσιμες, είπε εξάλλου σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ, Τώνης Αντωνίου.

Ανέφερε δε πως, η συμμετοχή της ΕΤΑΛ σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το CIVITAS, δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται αναβαθμίσεις στο τουριστικό προϊόν, καθιστώντας τη Λεμεσό ένα προορισμό που παραμένει στην κορυφή.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού, Χάρης Θεοχάρους και η Μαρίνα Νικολάου, εκ μέρους του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου.

Κατά την τελετή, η ΕΤΑΛ παρουσίασε την Τουριστική Κάρτα Διακίνησης, η οποία στοχεύει να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού τουριστών που χρησιμοποιούν τα βιώσιμα μέσα κινητικότητας για την περιήγηση τους, διευκολύνοντας τους με την αγορά ενός εισιτηρίου στη διάρκεια της διαμονής τους για τις αστικές και αγροτικές διαδρομές με λεωφορείο.

Η κάρτα διασφαλίζει, ταυτόχρονα, πρόσβαση σε εκπτώσεις και κίνητρα για επισκέψεις σε μουσεία, θεατρικά πάρκα και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, καθώς και σε υπηρεσίες όπως η ενοικίαση ή χρονομίσθωση ποδηλάτου.

Επιπρόσθετα, η χρήση της θα βοηθήσει τους επισκέπτες να σχεδιάσουν το ταξίδι τους με βιώσιμα μέσα κινητικότητας και ν` ανακαλύψουν τόσο τα διαθέσιμα μέσα, όσο και τα σημεία αναφοράς της ευρύτερης περιοχής Λεμεσού.

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΘΚΕ)