Σήμερα η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή
Με την ψηφοφορία των βουλευτών ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων. Εκτός απροόπτου, η Συμφωνία θα κυρωθεί από 153 βουλευτές, καθώς πέραν των 145 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κατερίνα Παπακώστα.
Η κοινοβουλευτική συζήτηση, κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες, κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με αποκορύφωμα τις χθεσινοβραδινές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την αντιπαράθεση απόψεων μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των χθεσινών τοποθετήσεων στην κοινοβουλευτική διαδικασία, έξω από το κτήριο της ελληνικής Βουλής σημειώνονταν εκτεταμένα επεισόδια, καθώς ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν με χρήση χημικών, ενώ έγιναν περίπου 100 προσαγωγές και δέκα συλλήψεις.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός ιστορικού βήματος, μετά από τριάντα χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων. Κάλεσε τους βουλευτές να αναμετρηθούν με την ιστορική και εθνική τους ευθύνη, σημειώνοντας ότι όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν εκβιάζονται και δεν τρομοκρατούνται.
«Η διαφορά αυτή [για το ονοματολογικό] ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονές μας, τα Βαλκάνια επί τρεις δεκαετίες και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσιμο διπλωματικό κεφάλαιο, αποσπώντας μας από τους πραγματικούς κινδύνους που δεν βρίσκονται στα Βόρεια αλλά στα Ανατολικά σύνορά μας. Η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, να την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης να την αποκαλούν “Μακεδονία” χωρίς άλλο προσδιορισμό», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για ένδεια επιχειρημάτων, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η μη κύρωση της Συμφωνίας θα σηματοδοτούσε τον κίνδυνο να χαθεί το όνομα “Μακεδονία” μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, λόγω του πρωτοφανούς παροξυσμού, της παραχάραξης και του σφετερισμού της ιστορίας.
Αναφορικά με το ιστορικό των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος χώρας τον αποδέχθηκε πρώτος ο κ. Σαμαράς όταν υπέγραψε τον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκεμβρίου του 1991, στον οποίο για πρώτη φορά γινόταν αναφορά σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε σύνθετη ονομασία το 1993, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ως προς τη στάση της Ελλάδας το 2008 στο Βουκουρέστι, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή με Υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη κατάφερε τότε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ, ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με την προσωρινή της ονομασία, χωρίς ωστόσο να ασκήσει βέτο όπως φημολογείται, καθώς η ενδιάμεση Συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας με την προσωρινή ονομασία.
«Οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια έχουν οδηγήσει σε οδυνηρές περιπέτειες του λαού και τώρα ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των εθνικισμών», τόνισε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας ταυτίζονται με τη ρητορική του αντιπολιτευόμενου VMRO στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κινείται απολύτως στην εθνική γραμμή του 2007, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κερδίζει το σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, το erga omnes (έναντι όλων) και για κάθε χρήση, την αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, την αποκλειστική χρήση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» για την ονομασία κρατικών δομών και οργάνων του κράτους, καθώς και την εθνική κατοχύρωση της ελληνικής παράδοσης και της ιστορικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι το βασικό της πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι αυτή τη συμφωνία τη φέρνω εγώ, τη φέρνει ο Κοτζιάς, τη φέρνουν οι “προσωρινοί ένοικοι της εξουσίας” και όχι εκείνοι που θεωρούν εαυτούς “μόνιμους ιδιοκτήτες”», είπε, απευθυνόμενος σε υψηλούς τόνους στον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά.
Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ημέρα της κύρωσης της Συμφωνίας είναι μια ημέρα εθνικής υπερηφάνειας, η οποία θα μείνει στην ιστορία ως αφετηρία μιας νέας εποχής στα Βαλκάνια, τα οποία χαράσσουν μια νέα διαδρομή. «Μια διαδρομή σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, ειρηνική. Αφήνοντας πίσω τις πληγές των εμφυλίων, των εθνικισμών, του διχασμού και του μίσους», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως εθνική ήττα και υποστήριξε ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. «Έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Είναι εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι «κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια, προκειμένου να κερδίσει ορισμένους μήνες στην εξουσία, γυρνώντας τη χώρα πολλά χρόνια πίσω».
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε, επίσης, ότι η πΓΔΜ έχει ήδη παραβιάσει έναν βασικό όρο της Συμφωνίας. «Πρώτα έπρεπε να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν από τώρα», τόνισε.
Αναφορικά με τη ρηματική διακοίνωση που έφτασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο τίτλος της φέρει την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε «μακεδονικό λαό».
«Η κοινωνία όμως έχει μάτια και αντίληψη. Σέβομαι την κρίση της. Και εμπιστεύομαι απόλυτα την ετυμηγορία που θα δώσει σύντομα όταν θα προσέλθει στην κάλπη. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας. Και αυτό γίνεται με όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα, γιατί η κυβέρνηση τις δέχτηκε ως “μακεδονικές”», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ποτέ πριν δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα.
«Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, λαμπρή διαπραγμάτευση κάνατε. Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το ΝΑΤΟ το λέει. Η Συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες αυτούς ως “Μακεδόνες” κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους. Είναι, μάλιστα, αστείο να κομπάζει η ελληνική κυβέρνηση για τους εσωτερικούς ελιγμούς του κ. Ζάεφ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με το τι θα πράξει στο μέλλον σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα αποσυνδέσει τη διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ από το περιεχόμενο της Συμφωνίας. «Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως Πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τους βουλευτές να μην υψώσουν το χέρι, σκύβοντας, όπως είπε, το κεφάλι. «Αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. […] Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΚΔ)