Σήμερα η συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Μάικ Πομπέο στην Ουάσιγκτον

Σήμερα η συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Μάικ Πομπέο στην Ουάσιγκτον

Στην αμερικανική πρωτεύουσα έφτασε αργά χθες το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, για επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι επαφές του  ξεκινούν σήμερα στις 10:30 το πρωί (τοπική ώρα) με συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ενεργειακά ζητήματα, Φράνσις Φάννον.

Στις 4 το απόγευμα θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Υφυπουπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ και θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν επιθυμούσε να προβεί σε δηλώσεις πριν τη συνάντηση με τον κ. Πομπέο. Ομως, όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις – κάτι που θα γίνεται πρώτη φορά – οι οποίες θα επιβεβαιώνουν την αναβαθμισμένη σχέση ΗΠΑ – Κύπρου.

Οι συνομιλίες του κ. Χριστοδουλίδη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως κι η αυριανή στον Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον, θα καλύψουν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, με επίκεντρο τη μελλοντική τους πορεία, τα ενεργειακά, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις συνεργασίες που διαμορφώνονται στην περιοχή, με ιδιαίτερο βάρος στην ασφάλεια.

Την Πέμπτη το πρωί ο κ. Χριστοδουλίδης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με την μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι.

(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΒΑ)