Στο διεθνές δικαστήριο να παραπεμφθεί η υπόθεση της Μιανμάρ, εισηγείται απεσταλμένη του ΟΗΕ

Στο διεθνές δικαστήριο να παραπεμφθεί η υπόθεση της Μιανμάρ, εισηγείται απεσταλμένη του ΟΗΕ

Η Μιανμάρ «δεν μπορεί και δεν θέλει» να ερευνήσει την κακομεταχείριση των Μουσουλμάνων Ροχίνγκια, δήλωσε απεσταλμένη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για να οδηγηθούν οι στρατηγοί της χώρας ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ έχει καλέσει όπως γίνει έρευνα κατά των ανώτατων στρατιωτικών  για γενοκτονία, τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια μιας βίαιης καταστολής εναντίον των Μουσουλμάνων Ροχίγκια στην πολιτεία Ρακίν η οποία ανάγκασε πάνω από 720.000 ανθρώπους που ανήκουν στη μειονότητα να διαφύγουν στο Μπαγκλαντές.

Η Μιανμάρ απέρριψε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε την αποστολή του ΟΗΕ για προκατάληψη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τη δική της επιτροπή για να ερευνήσει τα εγκλήματα.

Αλλά, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Μιανμάρ Γιάνγκι Λι, στην οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα από το Δεκέμβριο, είπε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει πολύ μικρό βαθμό ικανότητες για να διενεργήσει μια αμερόληπτη έρευνα, σημειώνοντας ότι έχει κάνει «περιορισμένα και ανεπαρκή βήματα».

Η Μιανμάρ «δεν μπορεί και δεν θέλει να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για να διενεργήσει αξιόπιστες, άμεσες, διεξοδικές, ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες και  (να προσάψει) κατηγορίες», έγραψε η Λι σε έκθεσή της την οποία δημοσιοποίησε μέσω του Twiiter τη Δευτέρα.

«Το βάρος για ανάληψη δράσης βαρύνει τη διεθνή κοινότητα», προειδοποίησε. «Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην προώθηση της απόδοσης δικαιοσύνης θα καταλήξει μόνο σε περαιτέρω παραβιάσεις», πρόσθεσε.

Στα συμπεράσματά της εισηγήθηκε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να «παραπέμψει την κατάσταση στην Μιανμάρ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αμέσως».

(ΚΥΠΕ – ΓΠΕ/ΗΦ/ΜΜ)