Στο στόχαστρο των Brexiteers η Μέι για το σχέδιο παράτασης της μεταβατικής περιόδου

Στο στόχαστρο των Brexiteers η Μέι για το σχέδιο παράτασης της μεταβατικής περιόδου

Αντιμέτωπη με αντιδράσεις από τους πιο σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit στη Βρετανία και στο κόμμα της βρίσκεται η Τερέζα Μέι την επομένη της συνάντησής της με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, στην αρχή της συνόδου κορυφής.

Τις αντιδράσεις προκαλούν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε διατεθειμένη να εξετάσει την πιθανότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει το Brexit.

Η πρόταση παράτασης της περιόδου αυτής κατά ένα χρόνο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, έχει τεθεί στο τραπέζι από την ΕΕ ως τρόπος να περιοριστούν οι πιθανότητες μη επίτευξης συμφωνίας που θα καλύπτει το θέμα των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Σκοπός της ΕΕ είναι επίσης να καθησυχάσει εκείνους που δεν θέλουν να δεχθούν το λεγόμενο ‘backstop’ για τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλαδή τη δικλείδα ασφαλείας που απαιτούν οι Βρυξέλλες σύμφωνα με την οποία μέχρι να βρεθεί μια λύση για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμένει στην τελωνειακή ένωση.

Επισήμως η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωνε πριν από τη χθεσινή σύναξη των ηγετών στις Βρυξέλλες ότι το Λονδίνο «δε ζητά παράταση της μεταβατικής περιόδου». Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου απέφευγε ωστόσο να απορρίψει την ιδέα.

Πηγές της ΕΕ επιβεβαίωναν το βράδυ της Τετάρτης ότι η ιδέα αναφέρθηκε στην κα Μέι και εκείνη είπε ότι είναι διατεθειμένη να την εξετάσει.

Το γεγονός ότι η εφαρμογή αυτής της πρότασης θα διατηρούσε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση σχεδόν τρία χρόνια μετά από την ημερομηνία του Brexit και πεντέμισι χρόνια μετά από το δημοψήφισμα έχει εξοργίσει τους Brexiteers.

Ο πρώην ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ είπε ότι η αποδοχή της παράτασης της μεταβατικής περιόδου θα διατηρούσε τη χώρα στην ΕΕ έως τις επόμενες εκλογές (το 2022), «κάτι που σημαίνει ότι ίσως δε φύγουμε ποτέ από την ΕΕ».

Η βουλευτής των Συντηρητικών Ναντίν Ντόρις κάλεσε μάλιστα την πρωθυπουργό να παραιτηθεί για να αφήσει κάποιον «που ξέρει να διαπραγματεύεται» να αναλάβει τα ηνία. Η κα Ντόρις, σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε τη στήριξή της στην ανάληψη της πρωθυπουργίας σε προσωρινή βάση από τον τέως υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η κριτική των Brexiteers εστιάζεται μεταξύ άλλων στο ότι η παράταση παραμονής της χώρας στην ενιαία αγορά κατά ένα χρόνο συνεπάγεται και πρόσθετες εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σημειώνουν επίσης ότι ακόμα και αν παραταθεί η μεταβατική περίοδος – ή «περίοδος εφαρμογής», όπως την ονομάζει η βρετανική κυβέρνηση – η ΕΕ απαιτεί διατήρηση του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι ηγέτες της ΕΕ έκριναν ότι δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος ώστε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος για το Brexit στα μέσα Νοεμβρίου, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είπε ότι η κα Μέι δεν παρουσίασε νέες προτάσεις.

Παρόλα αυτά, η βρετανική κυβέρνηση, που είχε κατεβάσει τον πήχη ενόψει του ταξιδιού της πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, φέρεται να είναι ενθαρρυμένη από τη γενική διαπίστωση των Ευρωπαίων ηγετών ότι έστω και στον περιορισμένο χρόνο που απομένει μία συμφωνία είναι εφικτή.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ)