Στο υψηλότερο επίπεδο τετραετίας, στα €81, η τιμή πετρελαίου Μπρεντ

Στο υψηλότερο επίπεδο τετραετίας, στα €81, η τιμή πετρελαίου Μπρεντ

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, αυξάνεται τη Δευτέρα το πετρέλαιο Μπρεντ Δευτέρα, πλησιάζοντας τα 81 δολάρια, καθώς ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως αγνόησαν την πίεση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μείωση των τιμών.

Στις 08.40 GMT (11.40 ώρα Κύπρου), το αργό πετρέλαιο τύπου Μπρεντ, Βόρειας Θάλασσας, για παράδοση Νοεμβρίου βρισκόταν στα 80,94 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο αργότερα ανερχόταν υποχώρησε στα 80,69 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση μέχρι 1,89 δολάρια σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την  JP Morgan, οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της προσφοράς κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ η Mercuria προειδοποίησε ότι μέχρι και 2 εκατομμύρια βαρέλια θα μπορούσαν να απολεσθούν από την αγορά.

Η εταιρεία συναλλαγών εμπορευμάτων Trafigura and Mercuria ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Μπρεντ θα μπορούσε να φθάσει τα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα Χριστούγεννα και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια στις αρχές του 2019.

(ΚΥΠΕ – AFP – Reuters/ΚΣΤ/ΑΧΡ)