Η συλλογή αρχαιοτήτων του Γ. Κληρίδη στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του ΠΚ

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξενεί διεθνές συνέδριο «The Aims of Punishment»

Η συλλογή αρχαιοτήτων του Γ. Κληρίδη στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του ΠΚ

Σε νέα δωρεά προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προέβη η κ. Καίτη Κληρίδου, θυγατέρα του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαυκού Κληρίδη, η οποία δώρισε στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου την προσωπική συλλογή αρχαιοτήτων του πατέρα της, εις μνήμην των γονέων της Λίλα-Ειρήνη και Γλαύκου Κληρίδη.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η εν λόγω συλλογή αποτελείται από 51 διαφορετικά αρχαία αντικείμενα, τα οποία προέρχονται από την Πρώιμη, Μέση, και Ύστερη Εποχή του Χαλκού, όπως και από την Εποχή του Σιδήρου.

Η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Δωρεάς μεταξύ της κ. Κληρίδου και του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017, στην Πανεπιστημιούπολη.

Ο Πρύτανης ευχαρίστησε θερμά την κ. Κληρίδου για τη δωρεά της προσωπικής συλλογής αρχαιοτήτων του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη τονίζοντας ότι με την πράξη αυτή συνεισφέρει στην κοινωνία και στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και η δωρεά στο σύνολό της αποτελεί σημαντική κληρονομιά για όλους και ιδιαίτερα για τις επερχόμενες γενιές.

«Με χαρά και βαθιά υποχρέωση δεχόμαστε συλλογές συμπατριωτών μας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όταν αυτές οι συλλογές προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι χάραξαν την πορεία του τόπου μας, είναι ακόμη μεγαλύτερη η τιμή και η υποχρέωση. Τέτοιες δωρεές συλλογών αποτελούν τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου», είπε και αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της δωρεάς και στη μοναδικότητα των αντικειμένων της συλλογής.

Η Διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, Καθηγήτρια Βασιλική Κασσιανίδου ευχαρίστησε την κ. Κληρίδου. «Ευχαριστούμε θερμά την κα Κληρίδου γι΄ αυτήν τη δωρεά και την εμπιστοσύνη που μας δείχνει, και που έχει για μας ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνδέει μια τόσο σημαντική προσωπικότητα της Κύπρου, τον Γλαύκο Κληρίδη, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Θέλω να διαβεβαιώσω την κα Κληρίδου ότι έχουμε επίγνωση της τιμής αυτής, και ότι η συλλογή του πατέρα της βρήκε στέγη σε έναν χώρο όπου θα εκτίθεται και θα χρησιμοποιείται για διδακτικούς σκοπούς», είπε.

Η συλλογή εκτίθεται ήδη στο κτήριο της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας.

Η κ. Κληρίδου, ανέφερε ότι είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και χαρά που δωρίζει τη συλλογή αρχαιοτήτων του αείμνηστου πρώην Προέδρου και πατέρας της στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αφού τη θεωρεί, όπως τόνισε, τον καταλληλότερο τόπο, στον οποίο μπορούν να φυλαχθούν και να εκτεθούν τα αντικείμενα, έτσι ώστε το κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτά.
(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΧΡ)