Συμφωνία για το Brexit εντός δύο μηνών ζήτησε η Μέι από τους 27

Συμφωνία για το Brexit εντός δύο μηνών ζήτησε η Μέι από τους 27

Να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στην επίτευξη συμφωνίας για το Brexit εντός των επόμενων δύο μηνών κάλεσε τους υπόλοιπους 27 ηγέτες της ΕΕ η Τερέζα Μέι κατά το δείπνο της πρώτης ημέρας της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε το λόγο για δέκα λεπτά για να εκθέσει τις απόψεις της, με το Brexit να συζητείται σήμερα μεταξύ των 27 χωρίς τη δική της παρουσία, όπως συμβαίνει εδώ και ενάμιση χρόνο.

Η κα Μέι είπε ότι προτεραιότητές της από τις διαπραγματεύσεις είναι να μη διαταραχθεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία, να διατηρηθούν οι στενοί οικονομικοί δεσμοί της χώρας της με την ΕΕ, όπως και η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας.

Χαρακτήρισε την πρότασή της για τη μελλοντική εμπορική σχέση, το λεγόμενο σχέδιο Τσέκερς, «σοβαρή πρόταση», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να «εξελιχθεί» η πρόταση της ΕΕ για τον τρόπο αποφυγής συνόρων στην Ιρλανδία, καθώς η υπάρχουσα «δεν είναι αξιόπιστη».

Χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «μοναδικά περίπλοκες», συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν είχε πει πως το Brexit θα ήταν εύκολο».

Απέκλεισε δε ρητώς ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. «Όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο χρόνος είναι μικρός, αλλά η παράταση ή καθυστέρηση αυτών των διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί επιλογή. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δε θέλετε το Brexit. Αλλά είναι σημαντικό να γίνει σαφές ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΑΧΡ)