Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ παρά τις δηλώσεις Τραμπ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ παρά τις δηλώσεις Τραμπ

Παρά τις προσπάθειες του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους και αργότερα του ίδιου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καθησυχάσουν την αμερικανική κοινή γνώμη για το προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται για 90 μέρες η είσοδος στη χώρα των υπηκόων 7 μουσουλμανικών χωρών, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας δεκάδων χιλιάδων πολιτών και οι έντονες αντιδράσεις εκλεγμένων πολιτικών εντάθηκαν χθες.

Με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Αμερική θα συνεχίσει να παραμένει υπερήφανο έθνος μεταναστών και να δείχνει συμπόνοια σ’ αυτούς που φεύγουν διωγμένοι από την καταπίεση, αλλά θα το πράττει προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πολίτες της και τα σύνορά της.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν πρόκειται για μία απαγόρευση κατά των μουσουλμάνων, όπως μεταδίδουν λανθασμένα τα μέσα ενημέρωσης, αλλά για να κρατήσουμε τη χώρα μας ασφαλή… Θα αρχίσουμε εκ νέου να εκδίδουμε βίζες για όλες τις χώρες του κόσμου από τη στιγμή που είμαστε σίγουροι ότι έχουμε αξιολογήσει και εφαρμόσει τις πλέον ασφαλείς πολιτικές στις επόμενες 90 μέρες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι επτά αυτές χώρες ήταν στον κατάλογο του προέδρου Ομπάμα για την τρομοκρατία και υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα σταμάτησε να δέχεται Ιρακινούς πρόσφυγες για έξι μήνες το 2011.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος για τα μέτρα του Ομπάμα χαρακτηρίστηκαν με σχόλια των μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ άσχετα με αυτό που εφάρμοσε με το προεδρικό διάταγμα. Ενώ στο επιχείρημα ότι υπάρχουν περισσότερες από 40 χώρες στην πλειοψηφία τους Ισλαμικές και μόνο σε 7 τέθηκαν περιορισμοί, πολλά ήταν τα σχόλια ότι μόνο σε αυτές δεν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ο όμιλος Τραμπ.

Την ώρα που ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου εξέδιδε την ανακοίνωση με τη δήλωση Τραμπ, χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωναν έξω από το Λευκό Οίκο κατά του προεδρικού διατάγματος. Στη συνέχεια η πορεία κατέληξε στα σκαλιά του Καπιτωλίου.

Παρά την υπόσχεση που έδωσε το πρωί ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ότι θα επιτραπεί σ’ αυτούς που κρατούνται στα αεροδρόμια να μπουν στη χώρα, καταγγέλθηκε από την αμερικανική οργάνωση προστασίας των ατομικών ελευθεριών (ACLU) ότι οι μεταναστευτικές Αρχές στα αεροδρόμια όχι μόνο δεν έχουν αφήσει τους κρατούμενους, αλλά αρνούνται να δώσουν τον κατάλογο με τα ονόματά τους. Τέσσερις Δημοκρατικοί βουλευτές ήλθαν σε αντιπαράθεση με τις μεταναστευτικές Αρχές στο αεροδρόμιο Ντάλλες της Ουάσιγκτον, όταν αρνήθηκαν να τους δεχθούν.

Στο μεταξύ υπό αμφισβήτηση τέθηκαν και τα στοιχεία που παρέθεσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου για τους κρατούμενους και όσους επηρεάσθηκαν, αφού, όπως αναφέρει η Νιου Γιορκ Τάιμς, δεν συμπεριλαμβάνονται αυτοί που εμποδίστηκαν να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα για να ταξιδέψουν στην Αμερική.

Την ίδια στιγμή επικρίνεται και η εκβιαστική τακτική που ακολούθησαν οι άνδρες της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας, οι οποίοι αφού απαγόρευσαν στους κρατούμενους να έλθουν σε επαφή με δικηγόρους και συγγενείς, τους πίεζαν να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ οικειοθελώς για να έχουν δικαίωμα επιστροφής αργότερα. Εντύπωση προκάλεσε η ιστορία μιας νεαρής ειδικευόμενης καρδιολόγου από το Σουδάν, που μπήκε στο αεροπλάνο της επιστροφής λίγα λεπτά πριν εκδοθεί η απόφαση της δικαστή Ντόνελι στη Νέα Υόρκη που απαγόρευε την έκδοση των κρατουμένων.

Οι γενικοί εισαγγελείς 16 πολιτειών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καταδικάζοντας το διάταγμα του Τραμπ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργασθούμε για να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από τη χαώδη κατάσταση που το διάταγμα έχει δημιουργήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης, στο Μπάτερι Παρκ (απέναντι από το Άγαλμα της Ελευθερίας) μίλησαν δεκάδες πολιτικοί, μεταξύ άλλων και ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσαρλς Σούμερ, που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη και είναι γιος Εβραίων μεταναστών. Ο γερουσιαστής Σούμερ χαρακτήρισε αντιαμερικανικό το διάταγμα.

“Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ αποτελεί θέμα ζωής ή θανάτου για τόσα πολλά άτομα. Δεν θα ησυχάσω μέχρις ότου να αποσυρθούν αυτές οι απαίσιες οδηγίες”, είπε.

Για προχειρότητα στην εφαρμογή του διατάγματος μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπεν Κόρκερ, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη συμπερίληψη ατόμων με πράσινη κάρτα.

Για προχειρότητα μίλησε και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, για να δεχθεί την επίθεση Τραμπ μέσω του τουϊτερ.
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΜ)