Τα μεγάλα εσωτερικά ζητήματα στη σύσκεψη με αρχηγούς…

Τα μεγάλα εσωτερικά ζητήματα στη σύσκεψη με αρχηγούς...

Τα μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών σχεδιασμών της Κυβέρνησης συζητούνται σε σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο Προεδρικό, σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινωθεί, Πρόεδρος Αναστασιάδης και αρχηγοί πολιτικών κομμάτων συζητούν το ΓεΣΥ, τη μεταρρύθμιση δημόσιας υπηρεσίας, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη δημιουργία Υφυπουργείων στις δομές του κράτους, καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ έχει προηγηθεί η σύσκεψη της 21ης Ιουλίου όπου συμφωνήθηκε όπως προωθηθεί και εφαρμοστεί το ΓεΣΥ στη βάση των μελετών και των σχεδιασμών του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Συμφωνήθηκε επίσης πως η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ως αναπόσπαστο κομμάτι των σχεδιασμών και πως η ψήφιση των νομοσχεδίων για αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και η εφαρμογή του ΓεΣΥ γίνει ταυτόχρονα στη βάση χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν.

Υπήρξε επίσης συναντίληψη μεταξύ Κυβέρνησης και κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι εξίσου απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν της κατακύρωσης του διαγωνισμού για το λογισμικό του ΟΑΥ και ότι παράλληλα θα συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης ή απάμβλυνσης των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας υγείας και οι ασθενείς στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ένα μήνα αργότερα στις 25 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντήσεις με το ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και με μέλη του ΔΣ του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Τα τροποποιημένα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας συζήτησε σε συνεδρία της χθες, Δευτέρα, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Πρόκειται για πακέτο νομοσχεδίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η διασύνδεση της αύξησης του κρατικού μισθολογίου με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, καθώς και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής βρίσκονται και τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε δηλώσεις του τον Ιούλιο, αφού είχε παρουσιάσει τα νομοσχέδια στην Επιτροπή, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είχε σημειώσει ότι «δεν είναι απλά βελτίωση που κάνουμε, είναι ριζική μεταρρύθμιση, είναι ανατροπή σε σχέση με τη νομοθεσία που υπάρχει σήμερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου πλαισίου, είχε αναφέρει, «είναι η υποχρεωτική συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και όχι να επαφίεται στο κατά πόσον οι τοπικές Αρχές συμφωνούν ή ακόμα θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους».

Σε σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς μετά από σύσκεψη που έγινε χθες στο Προεδρικό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε σε έξι νομοσχέδια που έχουν υποβληθεί, δύο που εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία και πρόταση Νόμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα έξι νομοσχέδια αφορούν κυρίως τη σύσταση και συγκρότηση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία, στην οποία κατανέμονται συγκεκριμένες εξουσίες και αρμοδιότητες ώστε αποτελεσματικά να μπορεί να διερευνήσει πληροφορίες ή καταγγελίες που σχετίζονται με θέματα διαφθοράς στην Αστυνομία.

Αφορούν επίσης τη νομοθεσία που ουσιαστικά θα επιτρέψει την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας για σκοπούς τηλεφωνικών παρακολουθήσεων υπό τις προϋποθέσεις και τους αυστηρούς όρους που ορίζονται στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία που ετοιμάζεται.

Η δημιουργία Υφυπουργείων περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει ότι ο ίδιος θεωρεί τη δημιουργία δύο Υφυπουργείων, Τουρισμού και Ανάπτυξης, απαραίτητη «προκειμένου από τη μια να αποσυμφορηθεί ο φόρτος σε ορισμένα των Υπουργείων, αλλά το πιο σημαντικό, ιδιαίτερα της Ανάπτυξης για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αναπτυξιακή στρατηγική και τέτοιες Υπηρεσίες που να ενθαρρύνουν και να προάγουν την επένδυση μέσα και από την πάταξη της γραφειοκρατίας» και είχε προαναγγείλει διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις με στόχο τη συναίνεση μετά τις Βουλευτικές.
(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΗΦ/ΜΜ)