«Θα ήταν κακό» αν οι Σαουδάραβες ηγέτες γνώριζαν για την εξαφάνιση Κασόγκι, λέει ο Τραμπ

«Θα ήταν κακό» αν οι Σαουδάραβες ηγέτες γνώριζαν για την εξαφάνιση Κασόγκι, λέει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “θα ήταν κακό” αν ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν γνώριζαν για την υπόθεση εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι.

“Εξαρτάται κατά πόσον ο βασιλιάς ή ο διάδοχος πρίγκιπας γνώριζαν για αυτό, κατά τη γνώμη μου, υπ` αριθμόν ένα, τι συνέβη, αλλά κατά πόσον γνώριζαν για αυτό. Αν γνώριζαν για αυτό, αυτό θα ήταν κακό”, είπε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business Network σε ερώτηση για τον υπό εξαφάνιση δημοσιογράφο, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε την Τρίτη πως οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκαν στον ίδιο ότι θα διενεργηθεί αξιόπιστη έρευνα και ότι θα υπάρξει λογοδοσία στην υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, για την οποία τον διαβεβαίωσαν ότι δεν φέρουν ευθύνη εκείνοι.

“Θεωρώ πως έπειτα από αυτές τις συναντήσεις υπάρχει σοβαρή δέσμευση (σ.σ. από το Ριάντ) να εξιχνιαστούν όλα τα γεγονότα και να υπάρξει λογοδοσία, συμπεριλαμβανομένης της εξακρίβωσης των τυχόν ευθυνών ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας”, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε έπειτα από μια ημέρα συναντήσεων στο Ριάντ.

Απηχώντας αναρτήσεις στο Twitter του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που συμμετείχε τηλεφωνικά στη συζήτηση κατά το δείπνο του Πομπέο με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι οι Σαουδάραβες “αρνήθηκαν κατηγορηματικά” πως γνώριζαν “τι έγινε στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη”.

Ο πρίγκιπας διάδοχος “δεσμεύθηκε” ότι η εισαγγελική έρευνα θα “προσφέρει σε όλο τον κόσμο μια ολοκληρωμένη και οριστική εξήγηση με απόλυτη διαφάνεια” για την υπόθεση, συνέχισε ο Πομπέο, κατά τον οποίο η συζήτηση που είχαν ήταν “άμεση” και “ειλικρινής”.

“Υπογράμμισα τη σημασία που έχει να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος, διαφανής και ταχεία, και οι Σαουδάραβες ηγέτες δεσμεύθηκαν για αυτό”, συμπλήρωσε.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την Τρίτη την “έντονη ανησυχία” τους για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι, ζητώντας να διενεργηθεί “σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανής και ταχεία” έρευνα για την υπόθεση από πλευράς Σαουδικής Αραβίας.

“Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξαφάνιση του διαπρεπούς Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι”, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, κρίνοντας ότι εκείνοι που φέρουν ευθύνη για την υπόθεση πρέπει να λογοδοτήσουν.

“Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις τουρκικές και τις σαουδαραβικές αρχές και ελπίζουμε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα διενεργήσει μια σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία έρευνα, όπως ανακοινώθηκε”, προστίθεται στην ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ.

“Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης και να προστατεύουμε την ελευθερία του Τύπου”, συμπληρώνεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 2017 δημοσιογράφος, μαύρο πρόβατο για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο από μια ομάδα Σαουδαράβων πρακτόρων που ταξίδεψε από το Ριάντ ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να διαψεύδουν μέχρι και σήμερα ότι είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι.

Πάντως, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να αναβάλλει προγραμματισμένο ταξίδι της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που θα συμπεριλάμβανε έναν σταθμό στο Ριάντ, όπου θα συμμετείχε σε σύνοδο επενδυτικού ενδιαφέροντος, αναφέρει ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον που διανεμήθηκε στον Τύπο την Τρίτη.

Το Σάββατο, η Λαγκάρντ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ινδονησία ότι δεν σκόπευε να αλλάξει το πρόγραμμά της, αλλά της προκάλεσαν “φρίκη” τα δημοσιεύματα για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

“Το προγραμματισμένο ταξίδι της Γενικής Διευθύντριας στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής αναβάλλεται”, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΝΤ, στην οποία δεν δίνεται καμιά εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΑΓΚ/ΓΧΡ)