Την απέλαση του Τολέδο ζήτησε από τον Τραμπ ο Πρόεδρος του Περού

Την απέλαση του Τολέδο ζήτησε από τον Τραμπ ο Πρόεδρος του Περού

Ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική συνομιλία τους χθες να εξετάσει τη δυνατότητα απέλασης του φυγάδα πρώην πρόεδρο του Περού Αλεχάνδρο Τολέδο, είπε σε δήλωσή του ο πρώτος.

Η κυβέρνηση του Κουτσίνσκι πιστεύει ότι ο Τολέδο, ο οποίος καταζητείται σε συνάρτηση με μια εκτεταμένη έρευνα δωροδοκιών, βρίσκεται στις Ηνωμένες πολιτείες, αλλά οι προσπάθειες να τον συλλάβουν εκεί έχουν προσκρούσει σε νομικά εμπόδια.

Την Πέμπτη ένας Περουβιανός δικαστής εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Τολέδο, ο οποίος έχει επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορίες ότι πήρε 20 εκατομμύρια δολάρια (18,8 εκατ. ευρώ) σε μίζες από τη βραζιλιάνικη εταιρεία κατασκευών Odebrecht.

Ο Κουτσίνσκι δεν περιέγραψε την απάντηση του Τραμπ και ο Λευκός Οίκος δεν ανέφερε τον Τολέδο σε μετάδοση της συνομιλίας των δύο ανδρών. Οι ΗΠΑ ζητούν περισσότερες αποδείξεις για εμπλοκή προτού διατάξουν την κράτηση του Τολέδο στις ΗΠΑ, είπε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εσωτερικών του Περού Κάρλος Μπασόμβριο.

Και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την καλή σχέση μεταξύ των δύο χωρών και συζήτησαν την ενίσχυσή της.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)