Το νέο πλαίσιο προστασίας ζώων σε συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με φιλόζωους

Το νέο πλαίσιο προστασίας ζώων σε συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με φιλόζωους

Ανασκόπηση των εξελίξεων γύρω από τις δράσεις του Νέου Πλαισίου Προστασίας Ζώων το οποίο έχει καταρτιστεί και  αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη και αναβαθμισμένη διαχείριση των θεμάτων προστασίας και ευημερίας των ζώων, έγινε σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής με την Πρόεδρο της φιλοζωικής οργάνωσης Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου, Μαίρη Αναστάση, και εκπροσώπους

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης ενημερώθηκαν για τα νομοθετήματα που έχουν ετοιμαστεί και προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία και σκοπό έχουν την ενίσχυση του νομικού πλαισίου που αφορά στα θέματα ευημερίας και προστασίας ζώων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ρύθμισης της λειτουργίας ζωολογικών κήπων και πάρκων με ζώα, της πώλησης και κατοχής ζώων συντροφιάς, της λειτουργίας καταφυγίων, εκτροφείων και ξενοδοχείων σκύλων/γάτων κ.ά., της ενδυνάμωσης της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής και των Επαρχιακών Επιτροπών Ευημερίας Ζώων κ.ά.

Επίσης, έγινε ενημέρωση για την υλοποίηση του Παγκύπριου Σχεδίου Στειρώσεων Γάτων και της κρατικής χορηγίας προς τις Οργανώσεις Προστασίας Ζώων.

Από την πλευρά της οργάνωσης, τέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα σε σχέση με την περαιτέρω υποβοήθηση του ρόλου και έργου των φιλοζωικών οργανώσεων και των καταφυγίων ζώων. Ανάμεσα στα αιτήματα περιλαμβάνεται η αναθεώρηση των τελών έκδοσης κτηνιατρικού πιστοποιητικού αποστολής ζώου στο εξωτερικό για σκοπούς υιοθεσίας, η έγκριση της έναρξης της νέας φάσης του Σχεδίου Στειρώσεων Γάτων, η επανεξέταση του τρόπου κατανομής της κρατικής χορηγίας κ.λ.π.

Ακόμα, αντηλλάγησαν απόψεις γύρω από δράσεις που θα αφορούν στη μείωση των αδέσποτων ζώων και οι οποίες θα προωθηθούν παράλληλα με την αναθεώρηση της περί Σκύλων Νομοθεσίας που είναι σε εξέλιξη.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της φιλοζωικής οργάνωσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και ευχαρίστησαν τον Υπουργό και το Υπουργείο ευρύτερα, για τα τηλεοπτικά σποτ που με πρωτοβουλία του Υπουργείου έχουν δημιουργηθεί και προβάλλονται με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που συνδέονται με την ευημερία των ζώων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός τους ανέφερε ότι τα αιτήματα που έθεσαν αντιμετωπίζονται καταρχήν θετικά και τους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο συνεχίζει να εργάζεται με ζήλο και αφοσίωση για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των δράσεων του ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας και ευημερίας των ζώων, που αποτελεί βασική προτεραιότητά του.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΜΚ)