Το Υπ. Εμπορίου της Κίνας λέει πως μπορεί να κλειστεί συμφωνία με τις ΗΠΑ εντός προθεσμίας

Το Υπ. Εμπορίου της Κίνας λέει πως μπορεί να κλειστεί συμφωνία με τις ΗΠΑ εντός προθεσμίας

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα μπορέσει να επιτύχει διευθέτηση της διένεξής της με τις ΗΠΑ για το εμπόριο, παρά τη νέα προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα προχωρήσει στην επιβολή υψηλών δασμών εάν οι δύο πλευρές δεν κλείσουν μια “αληθινή συμφωνία”, όπως το έθεσε.

Το σχόλιο αυτό, το οποίο έκανε το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ακολουθεί μια περίοδο σιωπής, συγκριτικά, από πλευράς Πεκίνου για το θέμα, μετά την ανακωχή που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον Τραμπ και τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο δείπνο εργασίας τους στο Μπουένος Άιρες το Σάββατο.

Σε λακωνική ανακοίνωσή του η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, το Υπουργείο Εμπορίου διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει δράση άμεσα για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, καθώς τα δύο μέρη θα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για να κλειστεί συμφωνία εντός 90 ημερών, κατά την προθεσμία που ορίστηκε στην Αργεντινή.

Έκανε λόγο για ένα “σαφές χρονοδιάγραμμα” κι έναν σαφή “οδικό χάρτη”. Χαρακτήρισε ακόμη τις διμερείς επαφές “πολύ επιτυχείς”.

Η απειλή της περαιτέρω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη ρίχνει βαριά σκιά στις διεθνείς αγορές τους τελευταίους μήνες.

Ο επενδυτές αρχικά αντιμετώπισαν την ανακοινωθείσα ανακωχή με ανακούφιση, όμως το κλίμα πολύ γρήγορα άλλαξε, εν μέσω των επιφυλάξεων για το εάν ο χρόνος που δόθηκε αρκεί και για το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι αμερικανικοί δασμοί, ακολουθούμενοι από νέα κινεζικά αντίποινα από τον Μάρτιο και μετά.

Το κινεζικό χρηματιστήριο υποχωρούσε σήμερα στις πρώτες συναλλαγές μετά το άνοιγμα κατά περίπου 1%.
(ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ΔΝ/ΜΚ)