Με τον Ελληνοαμερικανό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, τα προεόρτια των Ομογενών για την ορκωμοσία Τραμπ

Με τον Ελληνοαμερικανό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, τα προεόρτια των Ομογενών για την ορκωμοσία Τραμπ

Μια πόλη φρούριο που γιορτάζει, αλλά και διαμαρτύρεται για την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, είναι σήμερα η Ουάσιγκτον. Στο ένα εκατομμύριο υπολογίζονται αυτοί που θα παρακολουθήσουν κάτω από δυνατή βροχή την ορκωμοσία του Ντρόναλντ Τραμπ, μπροστά στο Καπιτώλιο και σε 200.000 αυτοί που θα διαδηλώσουν εναντίον του, σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Τα βεγγαλικά ωστόσο φώτισαν την Πέμπτη το βράδυ τον ουρανό της Ουάσιγκτον, όπου από χθες ξεκίνησαν δεκάδες πάρτυ ομάδων υποστηρικτών του νέου προέδρου των Ρεπουμπλικανών. Ένα από αυτά ήταν το πάρτυ των Ελληνοαμερικανών, που διοργάνωσαν Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ με τη χορηγία της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, μιας οργάνωσης Ελληνοαμερικανών πολυεκατομμυριούχων, οι οποίοι προσπαθούν μετά την κρίση να βοηθήσουν την Ελλάδα. Τιμώμενα πρόσωπα, ο ομογενής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, ο διευθυντής της ομάδας του Λευκού Οίκου που ετοιμάζει τις επισκέψεις του προέδρου, Γιώργος Τζιτζίκος και ο βουλευτής Φλόριδας, Κώστας Μπιλιράκης. Και οι τρεις τιμήθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο με το «Βραβείο Αποστόλου Παύλου», της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Παρόντες στην εκδήλωση, πρώτη φορά από τότε που οργανώθηκε και Έλληνες πολιτικοί, καλεσμένοι του Άντι Μανάτο, διοργανωτή της για τρεις δεκαετίες. Ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Αναφορά στο Κυπριακό και τα ελληνικά εθνικά θέματα έγινε μόνο από τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Κώστα Μπιλιράκη, ο οποίος ευχαρίστησε την Ομογένεια για την πολυετή υποστήριξη και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τους αγώνες για την Κύπρο, την Ελλάδα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος για τη στάση που θα τηρήσει η νέα αμερικανική ηγεσία υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους, είπε πως πρέπει να πάρουμε την ευκαιρία που μας έδωσε ο Θεός και να επιτύχουμε τους στόχους που ο σπουδαίος νέος μας πρόεδρος έχει θέσει, να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά.

«Θέλουμε να βάλουμε την έννοια της θρησκευτικής ελευθερίας, τον Πατριάρχη μας, την Κωνσταντινούπολη και την αναγνώριση των εμποδίων που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στο επίκεντρο αυτού του Λευκού Οίκου. Θα ήθελα να δω την ημέρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται στην εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, να αναγνωρίσει την καταπίεση και τον αγώνα που δίνει. Δεν είναι μόνο σύμβολο για την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και για τους πιστούς σε όλον τον κόσμο, όταν έχεις Χριστιανικά κεφάλια να κείτονται στις ακτές της Μεσογείου και το ΙΣΙΣ να κερδίζει έδαφος σε όλον τον κόσμο,” είπε.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: “Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι εδώ, στην Αμερική, στη Βρετανία – και περιμένετε και θα δείτε, στη Γερμανία μετά – σε όλον τον κόσμο θέλουν κάποιον που θα παλέψει γι’ αυτούς. Διψούν για κάποιον που θα είναι πραγματικός. Αυτό που λείπει στους ανθρώπους είναι το πραγματικό, έχουν κουραστεί από τους πλαστικούς πολιτικούς, είτε είναι από την Αθήνα είτε από την Ουάσιγκτον το πλαστικό δεν λειτουργεί πλέον…».

Ο κ. Πρίμπους, μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, από το 2011, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους εύπορους Ελληνοαμερικανούς για τη βοήθεια που προσέφεραν στον ίδιο και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Βοηθήσατε να σωθεί το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, να χτιστεί η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή, να την εκσυγχρονίσουμε, να στήσουμε μία δομή ώστε ένας άνθρωπος που πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικός πρόεδρος θα ορκισθεί αύριο, όχι μόνο για να σώσει το κόμμα και την χώρα μας, αλλά για να φέρει πίσω την ελευθερία. Ο λόγος που θα είναι επιτυχημένος είναι διότι θα τιμήσει το λόγο του, θα μιλήσουμε για το Obamacare, τη φορολογική μεταρρύθμιση, πράγματα που ξέρουμε ότι διψά γι’ αυτά ο αμερικανικός λαός και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι. Καθώς γινόμαστε το κόμμα, από τον πρόεδρο, για τον Αμερικανό εργαζόμενο, τους ανθρώπους που κάνουν χειρωνακτική εργασία και εκείνους που είναι ειδικευμένοι, που εργάζονται καθημερινά, δεν θα ξαναχάσουμε άλλες εκλογές. Ενωμένοι ως ελληνική κοινότητα είμαστε ισχυρότεροι».

Τέλος μίλησε με υπερηφάνεια για τις ελληνικές του ρίζες και τον παππού του που τον ενέπνευσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μίλησε θερμά και για τους τρεις τιμωμένους και με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου από τον Ράινς Πρίμπους είπε ότι η Ομογένεια των ΗΠΑ που διαπρέπει στις επιχειρήσεις και στη μόρφωση κάνει μεγάλα βήματα και στην πολιτική σκηνή.

Ακολούθησε δείπνο με μίνιμουμ εισφορά 2.500 δολαρίων (και άλλες μέχρι και 100.000) υπέρ του ταμείου των εκδηλώσεων για την ορκωμοσία του προέδρου.
(ΚΥΠΕ/ΑΖΜΜ)