Τουλάχιστον 161.000 οι εκτοπισθέντες από τις μάχες στη Μοσούλη, λένε τα ΗΕ

Τουλάχιστον 161.000 οι εκτοπισθέντες από τις μάχες στη Μοσούλη, λένε τα ΗΕ

Τουλάχιστον 161.000 άνθρωποι εξωθήθηκαν να εγκαταλείψουν την ιρακινή πόλη Μοσούλη, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, έπειτα από την έναρξη επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης πριν από 100 μέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς.

“Έως σήμερα τουλάχιστον 161.000 άνθρωποι εκτοπίσθηκαν στο εσωτερικό της χώρας ως αποτέλεσμα των μαινόμενων συγκρούσεων στην πόλη της Μουσούλης”, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ντουζαρίτς.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ τόνισε πως την Κυριακή διανεμήθηκε ανθρωπιστική βοήθεια, ανάμεσα τους τρόφιμα, πόσιμο νερό και είδη υγιεινής σε 4.500 ανθρώπους σε συνοικία της ανατολικής Μοσούλης.

Χθες αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης ανακοίνωσαν πως 100 μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το ανατολικό τμήμα της πόλης, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του ΙΚ από τον τελευταίο θύλακα τους στα ανατολικά του ποταμού Τίγρη.

“Ολοκληρώσαμε την πλήρη απελευθέρωση της αριστερής όχθης της Μοσούλης και αυτό είναι ένα δώρο στον ιρακινό λαό”, δήλωσε με ανακοίνωση του ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Σείχ Χουμάμ Χαμουντί, έπειτα από συνάντηση του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Χθες το Υπουργείο Άμυνας είχε ανακοίνωσε την ανακατάληψη του ανατολικού τμήματος της πόλης.

Οι τζιχαντιστές αναμένεται να προβάλουν σθεναρή αντίσταση καθώς έχουν εγκλωβιστεί σε μια ολοένα και μικρότερη περιοχή της ιρακινής πόλης.

Περίπου 100.000 Ιρακινοί στρατιώτες, μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας και Σιίτες παραστρατιωτικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, με χερσαία και εναέρια υποστήριξη από τον διεθνή συνασπισμό δυνάμεων που ηγούνται οι ΗΠΑ.

Η Μοσούλη είχε πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων πριν τον πόλεμο και περίπου 750.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι ζουν στο δυτικό τομέα της πόλης.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν την “έντονη ανησυχία” τους για την τύχη των αμάχων στο δυτικό τομέα της πόλης ενόψει των επικείμενων συγκρούσεων.

“Οι αναφορές που λαμβάνουμε από το δυτικό τομέα της πόλης προκαλούν ανησυχία και θλίψη”, τόνισε με ανακοίνωση της η Λιζ Γκραντ, συντονίστρια Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για το Ιράκ.

“Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής και αγαθών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη…πολλές οικογένειες που δεν διαθέτουν εισόδημα τρώνε μόλις μια φορά την ημέρα. Άλλοι εξαναγκάζονται να καίνε τα έπιπλα τους για να ζεσταθούν”, πρόσθεσε.

Οι ιρακινές δυνάμεις εκτιμούσαν κατά την έναρξη των επιχειρήσεων τον αριθμό των τζιχαντιστών που παρέμεναν εντός της πόλης σε 5.000 με 6.000 και έχουν έκτοτε ανακοινώσει ότι 3.300 έχουν σκοτωθεί στις μάχες.
(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)