Η Τουρκία καταγγέλλει άσκηση αλεξιπτωτιστών ελληνικού στρατού πάνω από την Κω

Η Τουρκία καταγγέλλει άσκηση αλεξιπτωτιστών ελληνικού στρατού πάνω από την Κω

 Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου κατηγορεί την Ελλάδα η Τουρκία εξαιτίας άσκησης αλεξιπτωτιστών στην Κω, επικαλούμενη τη Συνθήκη των Παρισίων που απαγορεύει κάθε στρατιωτική άσκηση πάνω από το νησί. Η Τουρκία προειδοποιεί ότι δεν θα αποποιηθεί του δικαιώματός της να προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Μουφτούογλου, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης χθες πραγματοποιήθηκε στην Κω άσκηση πτώσης αλεξιπτωτιστών των ελληνικών ειδικών ενόπλων δυνάμεων. “Η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 απαγορεύει κάθε στρατιωτική άσκηση πάνω από την Κω, η οποία παραχωρήθηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα με τον όρο του αφοπλισμού. Επομένως η άσκηση στην Κώ είναι καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, αναφέρει. 

Στην ανακοίνωση προστίθεται: “Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα να αποφεύγει μονομερείς ενέργειες από τις οποίες δεν μπορεί να υπερισχύσει και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, ανοίγοντας το δρόμο στην ένταση και οδηγούν στην κλιμάκωση.

Ενημερώνουμε ότι η χώρα μας από δω και στο εξής, με βάση τις πολιτικές και νομικές θέσεις μας στο Αιγαίο, δεν θα αποποιηθεί του δικαιώματος της για να προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα”. 
 
(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΒΑ)