Βόρεια και Νότια Κορέα άρχισαν επιχειρήσεις άρσης ναρκών

Βόρεια και Νότια Κορέα άρχισαν επιχειρήσεις άρσης ναρκών

Στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας άρχισαν σήμερα μια κοινή επιχείρηση άρσης ναρκών κατά μήκος των βαριά οχυρωμένων και αυστηρά φρουρούμενων συνόρων των δύο κρατών, ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο Υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας για την αποκλιμάκωση της έντασης και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη διαιρεμένη χερσόνησο.

Οι λεπτομέρειες της αποστολής συμφωνήθηκαν τον περασμένο μήνα, στη συνάντηση κορυφής στην Πιονγκγιάνγκ που είχαν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, και ο Nοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Μουν Τζε-ιν.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να απομακρύνουν όλες τις νάρκες από τη λεγόμενη Κοινή Περιοχή Ασφαλείας στο χωριό Πανμουντζόμ μέσα στις προσεχείς είκοσι ημέρες, με το Μηχανικό να αρχίζει την εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή στο νοτιοκορεατικό τμήμα.

Δεν υπήρξε επιβεβαίωση άμεσα από τη Βόρεια Κορέα πως οι δικές της ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν τη διαδικασία.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση φυλακίων και την απομάκρυνση όπλων από την Κοινή Περιοχή Ασφαλείας, που θα ακολουθήσουν την αποναρκοθέτηση. Οι στρατιωτικοί που θα παραμείνουν στην περιοχή θα είναι άοπλοι.

Η Κοινή Περιοχή Ασφαλείας είναι το μοναδικό σημείο κατά μήκος της λεγόμενης Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης, μήκους 250 χιλιομέτρων, όπου στρατιώτες της Βόρειας Κορέας έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους ομολόγους τους της Νότιας Κορέας. Στην περιοχή είναι επίσης ανεπτυγμένα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών. Τον Νοέμβριο του 2017, βορειοκορεάτες στρατιωτικοί είχαν πυροβολήσει πέντε φορές έναν συνάδελφό τους που προσπαθούσε να αυτομολήσει.

Έκτοτε πάντως η περιοχή μετατράπηκε σε θέατρο της πρώτης και πιο δραματικής συνάντησης κορυφής του Κιμ και του Μουν, τον Απρίλιο, καθώς και της δεύτερης, τον Μάιο.

Στη συνάντηση κορυφής του Απριλίου, οι ηγέτες είχαν αναγγείλει πως η πρόθεσή τους είναι να μεταμορφωθεί η Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, για δεκαετίες το σύμβολο των εντάσεων και του διχασμού στη χερσόνησο, σε “ζώνη ειρήνης”.

Έχουν ήδη απομακρυνθεί ηχεία και μικροφωνικές που χρησιμοποιούνταν για να μεταδίδονται μηνύματα προπαγάνδας, καθώς και ορισμένα φυλάκια κατά μήκος των συνόρων.

Επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων αναμένεται να αρχίσουν αργότερα σήμερα και στην επαρχία Γκανγκγουόν, στο ανατολικό τμήμα της Νότιας Κορέας, ώστε να επιτραπεί να διενεργηθούν έρευνες για τον εντοπισμό των σορών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νάρκες είναι τοποθετημένες στις περιοχές των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης και της Ζώνης Πολιτικού Ελέγχου στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με ειδικούς. Πολίτες και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί εξαιτίας τους.

Το 2015, δύο Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί υπέστησαν ακρωτηριασμούς από μια βορειοκορεάτικη νάρκη, κατά την εκδοχή της Σεούλ, την οποία απέρριψε η Πιονγκγιάνγκ.
(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)