Βρετανοί βουλευτές: «Ενδημική» η κρίση σεξουαλικών κακοποιήσεων σε οργανώσεις αρωγής

Βρετανοί βουλευτές: «Ενδημική» η κρίση σεξουαλικών κακοποιήσεων σε οργανώσεις αρωγής

Την προειδοποίηση ότι άνδρες που θέλουν να κακοποιήσουν σεξουαλικά ευάλωτα άτομα εξακολουθούν να εργάζονται σε διεθνείς οργανώσεις αρωγής, περιλαμβάνει έκθεση της Επιτροπής Διεθνούς Ανάπτυξης της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.

Η έκθεση με τίτλο «Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση στον Τομέα Αρωγής» σημειώνει ότι παιδιά, νεαρές και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες τελούν υπό απειλή από αυτούς τους ανθρώπους.

Η έκθεση κάνει λόγο για «ενδημική» απειλή σεξουαλικής κακοποίησης και τονίζει ότι παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως η Oxfam και η Save The Children, μετά από την αποκάλυψη περιπτώσεων κακοποίησης, μόνο λίγες είναι οι δράσεις που φαίνεται να έχουν αναληφθεί.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Στίβεν Τουίγκ δήλωσε ότι «ο διεθνής τομέας αρωγής έχει αποτύχει παταγωδώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα, αφήνοντας τα θύματα στο έλεος εκείνων που χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να κακοποιούν άλλους».

Κατηγόρησε τους αρμοδίους ότι πλανώνται αρνούμενοι να αποδεχθούν τη φρίκη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης στους κόλπους των οργανισμών τους. «Πρόκειται για εφησυχασμό στα όρια της συνενοχής», είπε ο Βρετανός βουλευτής.

Αντιδρώντας στην έκθεση εκπρόσωπος της οργάνωσης Oxfam είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, όπως ο τριπλασιασμός της χρηματοδότησης για την εγκαθίδρυση συστήματος προστασίας ευάλωτων ατόμων, μηχανισμός ανώνυμων καταγγελιών και τακτικές εκθέσεις για την πρόοδο των μέτρων αυτών.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)