Η υπόσχεση της Τ. Μέι ότι θα θέσει ενώπιον της Βουλής τη συμφωνία με την ΕΕ τερμάτισε το ράλι της στερλίνας

Η υπόσχεση της Τ. Μέι ότι θα θέσει ενώπιον της Βουλής τη συμφωνία με την ΕΕ τερμάτισε το ράλι της στερλίνας

Διατήρησε την Τετάρτη τα κέρδη των προηγούμενων ημερών η στερλίνα στις αγορές συναλλάγματος, μετά τη μεγαλύτερη αύξηση που κατέγραψε κατά τις τελευταίες σχεδόν δύο δεκαετίες στην προηγούμενη ημέρα.

Το ράλι της στερλίνας τερματίστηκε μετά την υπόσχεση της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι θα θέσει ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου τη συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ και ζήτησε να καταρτιστεί σχέδιο στο πλαίσιο της συζήτησης για “σκληρό” ή “μαλακό” Brexit.

Η στερλίνα διαπραγματευόταν στο 1,2331 έναντι του δολαρίου, επιστρέφοντας μερικά από τα σημαντικά κέρδη του 3% που σημείωσε στην προηγούμενη συνεδρία.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδος του βρετανικού νομίσματος από το 1998, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters.

“Οι αγορές δεν μπορούν να είναι πάρα πολύ αισιόδοξες για την τελική θέση του κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Brexit, σκληρό ή όχι, θα επιβαρύνει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε ο Masashi Murata, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην εταιρεία “Brown Brothers Harriman”.

Η πρόσφατη αδυναμία του δολαρίου αυξήθηκε περαιτέρω μετά τη δήλωση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του κινεζικού γουάν “μας σκοτώνει”.

Το δολάριο διαπραγματευόταν στα 100,62 έναντι ενός καλαθιού από ανταγωνιστικά του νομίσματα και υποχωρούσε κατά περίπου 3,5%, από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, τα 103,82, που κατέγραψε στις 3 Ιανουαρίου. Έναντι του ιαπωνικού γεν άλλαζε χέρια στα 113,32.

(ΚΥΠΕ – Reuters/ΚΣΤ/ΓΧΡ)