Η συμμετοχή στην ΕΕ η μεγαλύτερη εγγύηση της ύπαρξής μας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο ΥΠΕΞ

Για ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος, η ιδιότητα του μέλους στην ΕΕ, σε μια μεγάλη δημοκρατική οικογένεια, με δικαίωμα να εκφράζεται ως ίσο μεταξύ ίσων, γνωρίζοντας παράλληλα ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών είναι αδιαπραγμάτευτη αλλά και θεσμοθετημένη, θεωρώ ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση της ίδιας της ύπαρξής μας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δήλωσή του με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ιδιαίτερα υπό το φως των παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων, η ιδιότητα του μέλους στην ΕΕ προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια και στήριξη σε θέματα που η Κύπρος θα αδυνατούσε να αντεπεξέλθει μόνο με τις δικές της δυνατότητες.

Επιπλέον, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να υποτιμάται ο καταλυτικός ρόλος του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος των πολιτών μας, όπως επίσης οι ευκαιρίες που παρέχει η ιδιότητά μας ως μέλος της ΕΕ, ιδιαίτερα στους νέους, μέσω της ελεύθερης διακίνησης ατόμων, αγαθών, υπηρεσιών, και κεφαλαίων.

“Η Κύπρος προσφέρει και συμμετέχει δυναμικά στην ευρωπαϊκή της οικογένεια. Ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα της ευρύτερης μας περιοχής αλλά και ως το νοτιοανατολικότερο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος έχει και φωνή και ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης” είπε, ερωτηθείς για τη σημασία της σημερινής ημέρας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι “είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι με την εμπλοκή μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της περιφερειακής συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, μέσω των τριμερών συνεργασιών που θεσμοθετήθηκαν με την Ελλάδα και περιφερειακούς μας εταίρους, η ΚΔ έχει οικοδομήσει στενές σχέσεις συνεργασίας και δημιουργικού διαλόγου με τους γείτονές της, ενδυνάμωσε τους δεσμούς των χωρών αυτών με την ΕΕ και προώθησε τη σημασία της αμφίδρομης σχέση μεταξύ της ΕΕ και των νότιων γειτόνων της για αντιμετώπιση προκλήσεων και απειλών αλλά και για την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης”.

“Η Ημέρα της Ευρώπης είναι λοιπόν και δική μας μέρα”, υπέδειξε.

Υπενθυμίζοντας ότι συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, οι οποίες έθεσαν τις στέρεες βάσεις και τον πολιτικό οραματισμό για τη μετεξέλιξη της Ευρώπης σε ένα χώρο ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και κοινωνικής ανάπτυξης, είπε ότι με αφετηρία τη Ρώμη, η Ευρώπη δεν ξεπέρασε μόνο τους τότε εμπορικούς διασυνοριακούς δασμούς αλλά ξεπέρασε εθνικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς, επούλωσε πληγές γενεών και μετρά πλέον 60 χρόνια ειρήνης, που αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό και επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Μέσα από αυτή την πορεία, δημιουργήθηκε μια Ένωση κρατών, κοινωνιών και οικονομιών που βασίζεται στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους-δικαίου και της οικονομικής ελευθερίας. Μια Ένωση που δεν διασφαλίζει μόνο την ελευθερία των πολιτών της αλλά διασφαλίζει και την καθημερινότητα μας σε πράγματα που θεωρούμε πλέον δεδομένα, όπως η ελεύθερη διακίνησή μας στις χώρες της ΕΕ, τα δικαιώματα των καταναλωτών, η ποιότητα του τι τρώμε, η ασφάλεια των φαρμάκων, και τόσα άλλα” σημείωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ημέρα της Ευρώπης δεν αποτελεί μόνο εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως διακυβερνητικού οργανισμού ή ως πολιτικού πρότζεκτ.

“Γιορτάζουμε ένα σύστημα αρχών και αξιών που έχει διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και που αποτελεί δικαίωμα αλλά και ιδανικό, έχοντας όμως υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσαρμόζεται, να μεταρρυθμίζεται και να αναπτύσσεται” είπε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις, είπε ότι σήμερα οι κοινωνίες και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα κυκεώνα προκλήσεων, όπως η οικονομική κρίση, η ανεργία, το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία και άλλα, που είναι ζητήματα δύσκολα και πολύπλοκα, χωρίς εύκολες λύσεις.

Η απάντηση όμως σε αυτές τις προκλήσεις δεν είναι ούτε η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οι λαϊκιστικές αντιευρωπαϊκές φωνές, τόνισε.

“Η παθογένεια δεν έγκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με τη θεραπεία και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας ταλανίζουν που προϋποθέτει συλλογικούς χειρισμούς, σε πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης των «27»” είπε.

Όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, εξίσου σημαντικό επίσης, είναι να «μικράνει» η απόσταση μεταξύ των δομών των Βρυξελλών και των πολιτών μας, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει πιο κοινωνική, πιο ανθρώπινη, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες των πολιτών της.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)