Να σταματήσουμε να λοιδορούμε την ΕΕ, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο κ. Κεττής

Να σταματήσουμε να λοιδορούμε την ΕΕ, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο κ. Κεττής

Πρέπει να σταματήσουμε να λοιδορούμε την ΕΕ, δήλωσε ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής, με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Ευρώπης, σημειώνοντας πως η ΕΕ έχει επιφέρει την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κεττής είπε ότι λόγω της κρισιμότητας των πολλαπλών προκλήσεων των τελευταίων ετών, η σημασία σήμερα της επετείου της Ημέρας της Ευρώπης είναι ίσως πιο σημαντική από ποτέ.

“Αναντίλεκτα”, πρόσθεσε, “η ΕΕ, πέραν και πάνω από όλα, είναι ένα πολιτικό σχέδιο ειρήνης για την ευρωπαϊκή ήπειρο” και συμπλήρωσε ότι “δεν έχω καμία αμφιβολία πως το ύψιστο αγαθό της ειρήνης, που έχει παγιωθεί τα τελευταία τουλάχιστον εξήντα χρόνια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οφείλεται πρωτίστως στο πλέγμα οικονομικής και πολιτικής αλληλεξάρτησης που δημιούργησαν οι θεσμοί της ΕΕ”.

“Και όπως πολύ σοφά επέμενε ο Jean Monnet, εκ των κορυφαίων πατέρων της ευρωπαϊκής ενοποίησης, «τίποτα δεν γίνεται χωρίς τους ανθρώπους αλλά και τίποτα δεν έχει διάρκεια χωρίς θεσμούς»” συνέχισε ο κ. Κεττής.

Επομένως, είπε, “και αυτό θα ήθελα να είναι το μήνυμα μου για το φετινό εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπη, ας σταματήσουμε να λοιδορούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αναφύονται τα τελευταία χρόνια, είναι αδιαμφησβήτητο ότι έχουμε επιτύχει τόσα πολλά εργαζόμενοι από κοινού”.

Ερωτηθείς σε ποιους τομείς πέτυχε και σε ποιους απέτυχε η ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Κεττής είπε ότι η ΕΕ έχει επιφέρει την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και ότι προαιώνιοι εχθροί έχουν γίνει φίλοι, δικτατορίες έχουν δώσει τη θέση τους στις δημοκρατίες, τα σύνορα έχουν ανοίξει, η μεγαλύτερη και πιο ευημερούσα εσωτερική αγορά στον κόσμο έχει δημιουργηθεί.

“Έχουμε απαράμιλλη προστασία και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζηλευτή ελευθεροτυπία, έχουμε καταργήσει τη θανατική ποινή και την παιδική εργασία και εκμετάλλευση. Η προστασία των καταναλωτών έχει αγγίξει πρωτόγνωρα επίπεδα και οι πολιτικές μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκονται στην πρωτοκαθεδρία διεθνώς. Πραγματικά, δεν θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όλα αυτά τα επιτεύγματά μας; Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία πως η ΕΕ αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει διαχρονικά ο ευρωπαϊκός πολιτικός πολιτισμός” τόνισε.

Αναφερόμενος στις αποτυχίες της ΕΕ, είπε ότι πολλές φορές οι απλοί άνθρωποι στην Ευρώπη αδυνατούν να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης και τα οφέλη που έχουν στην καθημερινότητά τους λόγω ακριβώς των δικαιωμάτων που τους παρέχει η ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

“Είναι εξόχως ανησυχητικό το γεγονός πως οι καθημερινοί άνθρωποι αποξενώνονται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να γυρίζουν την πλάτη τους σε αυτή και να μην αισθάνονται πια ότι είναι στο σπίτι τους” είπε.

Είναι επιτακτικό πλέον, πρόσθεσε, να καταστήσουμε την ΕΕ πιο κατανοητή και πιο αποτελεσματική και είπε ότι σε αυτή την προσπάθεια καθοριστικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν και οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών.

“Από πλευράς μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια προωθεί την άπλετη διαφάνεια και την άμεση επαφή των Ευρωπαίων πολιτών με τα τεκταινόμενα και τις αποφάσεις τους και πρωτοστατεί όπως τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δημιουργήσουν ξανά συνθήκες επανάκτησης της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών, αναγνωρίζοντας πως η δυσπιστία παράγει δυσαρέσκεια, ενώ η εμπιστοσύνη δημιουργεί αισιοδοξία και ελπιδοφόρο όραμα για το κοινό μέλλον των λαών της Ευρώπης” κατέληξε ο κ. Κεττής.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.